Αρχική Παρασκήνιο «Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της ΝΔ για Σακελλαροπούλου

«Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της ΝΔ για Σακελλαροπούλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Θετική» αναμένεται να είναι η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ως τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως να απέφευγαν να απαντήσουν χθες εάν θα ψηφίσουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, λέγοντας πως για το θέμα θα αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα, όμως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση, αφού πρόκειται για ένα πρόσωπο, για το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα απολύτως λόγω να αρνηθεί.

Η μέχρι χθες πρόεδρος του ΣτΕ είχε βρεθεί άλλωστε σε εκείνη τη θέση μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μία γυναίκα που προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς και που διατηρούσε και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το κόμμα της Κουμουνδούρου.

«Δεν γίνεται να πούμε όχι», ήταν η κουβέντα που επικρατούσε χθες μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετούς να παραδέχονται πως είχαν γίνει λάθος εκτιμήσεις σχετικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπήρχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει την πεποίθηση πως η επιλογή θα ήταν ενός προσώπου που προέρχεται από τον χώρο της δεξιάς και το οποίο θα εκφράζει «τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης», μιλώντας για πρόεδρο με «δεξιό ιδεολογικό προσανατολισμό».    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τελικά πήγε σε μία λύση που δεν αφήνει περιθώρια «σύγκρουσης» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αναμένεται να καταθέσει καν κάποια άλλη πρόταση.

Επίσημα από την Κουμουνδούρου σημείωναν πως η απόφαση για το αν θα στηριχθεί η κα Σακελλαροπούλου θα βγει μέσα από την συζήτηση στα αρμόδια όργανα, όμως οι εισηγήσεις που έχει ήδη δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι συντριπτικά θετικές. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι άλλωστε ένα πρόσωπο που χαίρει καθολικής εκτίμησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανακοινώνεται η απόφαση

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη να μην είναι θετική προς την κα Σακελλαροπούλου είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα. Το θέμα θα συζητηθεί σε ευρεία σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, στην οποία αναμένεται να συμμετέχει και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Επισήμως, πάντως, από την Κουμουνδούρου απέφευγαν να τοποθετηθούν τονίζοντας: «Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε τον θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» έλεγαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας  πως από τη δική τους πλευρά δεν μπήκαν ποτέ στη διαδικασία της «ονοματολογίας που ευτέλισε το θεσμό και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Κριτικάροντας μάλιστα τη στάση του προέδρου της ΝΔ στο θέμα και υποστηρίζοντας πως αποφάσισε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου τη δεδομένη χρονική στιγμή για… αντιπερισπασμό σημείωναν: «Ο κ. Μητσοτάκης σε αντίθεση με όσα είχε πει, αφού ισχυριζόταν ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος και μετά θα ανακοινώσει το όνομα του ΠτΔ, συνέχισε να αντιλαμβάνεται το θεσμό ως επικοινωνιακό εργαλείο, προκειμένου να κάνει έναν αντιπερισπασμό από το φιάσκο με το Λιβυκό και το υπουργείο μεταναστευτικής και να αλλάξει την ατζέντα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα, κινηθεί, όπως έκανε την πρώτη στιγμή, με αίσθημα εθνικής και θεσμικής ευθύνης. Αφού συνεδριάσουν τα συλλογικά του όργανα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα» κατέληγαν.