Αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου που θεσπίστηκε με τον «νόμο Βερναρδάκη» αναμένεται σύντομα να επιχειρηθεί απο το υπουργείο Εσωτερικών φέρνοντας ανατροπή στον συσχετισμό μεταξύ τυπικών προσόντων και εμπειρίας.

Δείχνει να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η εμπειρία σε θέσεις ευθύνης σε βάρος των τυπικών προσόντων γεγονός που έχει βαρύνουσα σημασία καθώς με την αλλαγή των συγκεκριμένων συσχετισμών θα αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων πρόσωπα που είχαν επιλεγεί και είχαν θητεύσει σε θέσεις προϊσταμένων είτε με απευθείας αναθέσεις είτε στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων του «νόμου Μητσοτάκη» (4275/2014) κατά τη θητεία του σημερινού πρωθυπουργού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επί του πρακτέου πρόκειται για την πλήρη ανατροπή του πνεύματος του ισχύοντος νόμου (4369/2016) που προέβλεπε το 40% των μορίων ενός υποψηφίου να προέρχεται από τα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών κ.λπ.) και το 25% από την εργασιακή εμπειρία.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος της αλλαγής αλλά έχοντας ως βάση τον νόμο για το «επιτελικό κράτος» για την επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων τα μόρια που προκύπτουν από τα τυπικά προσόντα σταθμίζονται με συντελεστή 25%, ενώ η εμπειρία με συντελεστή 35%.

Πάντως δεν φαίνεται να επηρεάζονται οι οι πρόσφατα κριθέντες προϊστάμενοι αλλά για όσες θέσεις είναι σε εκκρεμότητα.