Ν. Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα ύψους 300 ευρώ από σήμερα

0
28

Σαρωτικοί θα είναι από σήμερα και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οι έλεγχοι για τις μη προβλεπόμενες μετακινήσεις πολιτών. Μάλιστα, διπλασιάζονται τα πρόστιμα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Από σήμερα αλλάζει ξανά η καθημερινότητά μας για τρεις βδομάδες, είπε, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να συγκρατήσουμε αυτό το σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «λελογισμένη χρήση τής κατ’ εξαίρεση μετακίνησης» κι επισήμανε πως ειδικά τις βραδινές ώρες επιτρέπονται μόνον οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Όπως σημείωσε, καθ’ όλο το 24ωρο θα ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας, η οποία θα επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, κι αυτό για λόγους υγείας, εργασίας, μετάβασης σε σχολείο, μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, δημόσια Υπηρεσία ή Τράπεζα, για συνοδεία μαθητή, μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση διαζευγμένων γονέων για επικοινωνία με τα παιδιά τους, σωματική άσκηση και συνοδεία κατοικιδίου.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως για τις μετακινήσεις εργαζομένων, απαραίτητο είναι το σχετικό έντυπο από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Αν αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, ισχύει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου, που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr

Διπλάσια πρόστιμα από σήμερα

Πρόστιμο ύψους 300 ευρώ θα καταβάλλουν όσοι δεν τηρούν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας αλλά και για την κυκλοφορία. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για διπλασιασμό του προστίμου, αφού μέχρι στιγμής το ποσό διαμορφωνόταν στα 150 ευρώ.

Επίσης, σημείωσε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν εμπίπτουν στην κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, άρα δεν επιτρέπονται πουθενά στη χώρα στο διάστημα των τριώναυτών εβδομάδων.

Εξαιρέσεις για Σάμο και Καρδίτσα

Σε ό,τι αφορά τη Σάμο που επλήγη από τον ισχυρότατο σεισμό της περασμένης εβδομάδας, δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS, ενώ λειτουργεί χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο που σχετίζεται με κατασκευές. Το ίδιο μέτρο ισχύει και για την Καρδίτσα με αποστολή SMS.