Αρχική Οικονομία Myergani.gr.gov: Ο εργαζόμενος μπορεί να ελέγξει τι δηλώνει ο εργοδότης στην ΕΡΓΑΝΗ

Myergani.gr.gov: Ο εργαζόμενος μπορεί να ελέγξει τι δηλώνει ο εργοδότης στην ΕΡΓΑΝΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στον αέρα βρίσκεται η νέα υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων myergani.gov.gr που επιτρέπει στον εργαζόμενο να δει με απόλυτη διαφάνεια ό,τι έχει δηλώσει για εκείνον ο εργοδότης του.

Ειδικότερα, η νέα εφαρμογή myergani.gov.gr, που αποτελεί προάγγελο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν για την απασχόλησή τους οι εργοδότες/επιχειρήσεις στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Εργασίας Αννα Στρατινάκη, η εφαρμογή myergani.gr. gov στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί:

  • Για τις πληροφορίες που καταχωρούνται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Δηλαδή μπορεί να δει αν έχει καταχωρηθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, μερικής, εργαζόμενος με κοινωφελή εργασία ή για πρακτική άσκηση. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες, νυν και πρώην, καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασίας. Αναλυτικά, ο εργαζόμενος μπορεί να δει την πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) και αφορούν την έναρξη και λήξη της απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (π.χ. τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες. Συγκεκριμένα, με την επιλογή «Οι Εργοδότες μου» μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις σχέσεις εργασίας με τους εργοδότες που έχει απασχοληθεί (εφόσον έχουν δηλωθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ). Επίσης, μπορεί να δει τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία της κάθε εργασιακής σχέσης, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τις δηλώσεις των υπόχρεων εργοδοτών.
  • Με την επιλογή «Πληρωμές Covid-19» έχει πρόσβαση σε όλες τις πληρωμές που έχει λάβει από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο των μέτρων COVID-19. Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, τα δώρα αλλά και όλα τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό μέσω των μέτρων στήριξης από την αρχή της πανδημίας. Επίσης, μπορεί να δει τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας που αφορούν στην ΕΡΓΑΝΗ.

Αναφερόμενος στη νέα υπηρεσία myergani.gov.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «παρέχει για πρώτη φορά στους εργαζόμενους άμεση, γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνει ο εργοδότης τους. Δίνοντας έτσι στον εργαζόμενο ένα σημαντικό εργαλείο ελέγχου απέναντι στη “μαύρη” και την υποδηλωμένη εργασία». Από τον Φεβρουάριο του 2022 το myergani θα είναι διαθέσιμο και σε mobile app.