Πρόσφατα, στο TikTok κυκλοφορεί μια νέα τάση όπου η μπύρα χρησιμοποιείται αντί για αντηλιακό, με στόχο το τέλειο μαύρισμα. Οι οδηγίες για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτήν τη μόδα είναι να αγοράσουν τη φθηνότερη μπύρα που θα βρουν, να κάνουν μια βουτιά στη θάλασσα, να λουστούν με την μπύρα και στη συνέχεια να ξαπλώσουν στον ήλιο για χαλάρωση.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Βασιλική Μουσάτου, αυτές οι πρακτικές στο TikTok προέρχονται από άτομα χωρίς επιστημονική κατάρτιση και είναι ανυπόστατες. «Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν συμβουλές χωρίς να έχουν καμία εξειδίκευση», τόνισε η δρ. Μουσάτου στην εκπομπή του Mega «Live News».

Απευθύνονται κυρίως σε νεαρά άτομα, τα οποία συχνά παρασύρονται και δεν φιλτράρουν την πληροφορία. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται μόνο για ανοησία, αλλά και για κάτι επικίνδυνο», πρόσθεσε η δερματολόγος. Η μπύρα όχι μόνο δεν ωφελεί το δέρμα, αλλά σε συνδυασμό με το αλκοόλ που περιέχει και την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να προκαλέσει επώδυνα εγκαύματα. «Αφυδατώνει το δέρμα, το αφήνει εκτεθειμένο, και ξεπλένει το αντηλιακό, αν έχουμε φορέσει», εξήγησε η δρ. Μουσάτου.

Το λεγόμενο «υγιές μαύρισμα» ή «χρυσαφένιο μαύρισμα» είναι μύθος, καθώς το μαύρισμα είναι αποτέλεσμα υπέρμετρης έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία. «Το μαυρισμένο δέρμα είναι ένα δέρμα που αμύνεται», επισήμανε η δερματολόγος.

Η δρ. Μουσάτου υπογράμμισε ότι τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος συνεχώς αυξάνονται, και η μόνη ασφαλής μέθοδος για προστασία από τον ήλιο παραμένει το αντηλιακό. «Αν και μπορεί να φαίνεται κολακευτικό για κάποιους, είναι μια πολύ επικίνδυνη συνήθεια. Τα λάδια πρέπει να αποφεύγονται, και ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί το κατάλληλο αντηλιακό», κατέληξε η ειδικός.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις