Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

«Μπλόκο» στις μεταβιβάσεις σε όσους χρωστούν στην εφορία

Αρκετές διαφοροποιήσεις και ορισμένες αυξήσεις θα υπάρξουν στις μεταβιβάσεις των ακινήτων το πρώτο πεντάμηνο του έτους, εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες που θα υπάρξουν από το 2022.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων επισπεύδουν τις πωλήσεις των ακινήτων τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με περισσότερους φόρους. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, σε δέκα μεγάλους δήμους της χώρας, το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο έχουν μεταβιβασθεί 2.767 ακίνητα, από 2.298 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 20%.

Για παράδειγμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους μεταβιβάσθηκαν 1.409 ακίνητα στον δήμο Αθηναίων, 140 περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ενώ στον Πειραιά η αύξηση των μεταβιβάσεων εκτινάχθηκε στο 87%. Ωστόσο, εμπόδιο για τις μεταβιβάσεις αποτελούν οι οφειλές στην εφορία. Ο φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) ανέρχεται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Για παράδειγμα ο ΦΜΑ για ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ ανέρχεται στα 6.000 ευρώ. Εάν η αντικειμενική αξία του ίδιου ακινήτου αυξηθεί στις 300.000 ευρώ ο ΦΜΑ θα είναι στα 9.000 ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι έαν πουληθεί το 2022 ο αγοραστής θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το αφορολόγητο όριο για την αγορά της πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα πρώτα δύο παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά.

Η μεγάλη «παγίδα»

Όπως είναι γνωστό για τις μεταβιβάσεις ακινήτων απαιτείται φορολογική ενημερότητα. Τι γίνεται στην περίπτωση που ο πωλητής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποπληρωθούν οι οφειλές ή να βγει φορολογική ενημερότητα με παρακράτηση όλου του ποσού από την πώληση του ακινήτου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και εάν οι οφειλές είναι ρυθμισμένες. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει οφειλές 10.000 ευρώ και πουλήσει ένα ακίνητο 100.000 ευρώ, θα λάβει 90.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φωτιά» οι τιμές τον Ιούλιο – Οι χρεώσεις ανά πάροχο 

Οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο, με μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,63% και 3,94%. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον...

Κόστος ενοικίου για φοιτητικά σπίτια σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Η πρόσφατη έκθεση του E-Real Estates καταγράφει τις τρέχουσες τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών σε 15 περιοχές της Αθήνας και 7 της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές...

Τι αλλάζει στο τέλος χαρτοσήμου  – Καταργείται σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις

Του Θεόδωρου Βγενή  Την κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα διοικητικά βάρη...

Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών: 7 στις 10 προσφυγές φορολογουμένων απορρίπτονται

Ένα σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων που απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ) της ΑΑΔΕ για να ανατρέψουν φορολογικές αποφάσεις τους αντιμετώπισαν αποτυχία, καθώς το...