Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπερτομέου για τέλος σεζόν Euroleague: Η πιο δύσκολη απόφασή μου τα τελευταία 20 χρόνια

ΗEuroleague ανακοίνωσε επίσημα το τέλος της σεζόν, το πλάνο για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 και ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν με τον Τζόρντι Μπερτομέου να μιλάει για μια δύσκολη απόφαση αλλά και μια νέα αρχή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοργανώτρια αρχή, αναλύονται οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ενώ παράλληλα εξηγείται και το φορμάτ που θα ισχύσει τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Όπως αποφασίστηκε, οι 18 ομάδες που συμμετείχαν στην Euroleague θα είναι οι ίδιες και τη νέα σεζόν, με τη χρονιά να αρχίζει  την 1η Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα στο Eurocup, οι ομάδες που είχαν περάσει στην οκτάδα φέτος θα έχουν θέση και τη νέα σεζόν στη διοργάνωση, με τις υπόλοιπες θέσεις να συμπληρώνονται ανάλογα με τις θέσεις που πήραν οι ομάδες στα εθνικά τους πρωταθλήματα, ενώ εκεί η σεζόν θα αρχίσει στις 30 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, έγινε γνωστό πως θα δοθεί μεγαλύτερο διάστημα για προετοιμασία έτσι ώστε οι παίκτες να αρχίσουν να βρίσκουν ξανά τον ρυθμό τους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του Τζόρντι Μπερτομέου που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση.

 

Ο CEO της Euroleague έκανε λόγο για την πιο δύσκολη απόφαση που έχει κληθεί να πάρει τα τελευταία 20 χρόνια. Όπως εξήγησε, ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα τέλος… εποχής για το ευρωπαϊκό μπάσκετ αλλά για μια νέα αρχή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει, πάντως, η συνέντευξη που θα παραχωρήσει το απόγευμα και στην οποία, λογικά, θα αναφερθεί και σε οικονομικά δεδομένα, στις ζημιές που υπέστη η διοργάνωση αλλά και οι ομάδες καθώς τα ζητήματα αυτά δεν θίγονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Euroleague…

Η ανακοίνωση της Euroleague Basketball

Για τέταρτη φορά έγινε τη Δευτέρα (25/05) τηλεδιάσκεψη στην Euroleague μετά τη διακοπή της σεζόν στις 12 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην απόφαση που πάρθηκε στις 12 Μαρτίου για προσωρινή διακοπή όλων των διοργανώσεων της Euroleague, η διοργανώτρια  αρχή, οι ομάδες, οι παίκτες και οι μέτοχοι είχαν εκφράσει τη θέληση να κάνουν προσπάθεια για να συνεχιστούν οι διοργανώσεις.

Εξετάζοντας κάθε πιθανή επιλογή, η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε να ακυρώσει τη σεζόν 2019-2020 για την Euroleague, το Eurocup, το Euroleague Next Generation και την Euroleague Academy λόγω των παρακάτω:

Η υγεία και η ασφάλεια των αθλητών, των φιλάθλων, των προπονητών, των συνεργατών και τον τοπικών κοινωνιών παραμένει η πρώτη προτεραιότητα. Η διαφορετική εξέλιξη του COVID-19 σε διαφορετικές περιοχές που παίζεται η Euroleague και το Eurocup δεν διασφαλίζει ότι όλες οι ομάδες θα μπορούσαν να προπονηθούν και να ετοιμαστούν για επίσημα παιχνίδια υπό τις ίδιες συνθήκες. Τα παραπάνω αφορούν και τους περιορισμούς που υπάρχουν από τις τοπικές αρχές στις μετακινήσεις των πολιτών, κάτι που δεν εξασφαλίζει ότι οι ομάδες μπορούν να ταξιδέψουν. Υπάρχει μειωμένο πρόγραμμα προπονήσεων σε σχέση με αυτό που είχε εγκριθεί και προέβλεπε τρεις εβδομάδες μίνιμουμ. Αυτό μεγαλώνει το ρίσκο των τραυματισμών. Απορρίφθηκαν για λόγους αξιοπιστίας τα φορμάτ που προέβλεπαν συνέχιση με λιγότερες ομάδες Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν αυτοαπομόνωση για παίκτες , προπονητές ή διαιτητές που θα ήταν θετικοί στον Covid-19. Στους 2,5 μήνες που προηγήθηκαν δεν υπήρξε εγγύηση πως θα καταφέρει η διοργάνωση να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Η απόφαση είναι να μην αλλάξουμε τα deadlines, στο τέλος Μαΐου θα είχαμε την τελική απόφαση και στο τέλος  Ιουλίου  το  τέλος των διοργανώσεων. Για να μην αλλάξει το καλεντάρι της σεζόν 2020-2021, και στα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και στους αγώνες εθνικών ομάδων το καλοκαίρι του 2021.

Διατηρώντας τις αρχές μας για την αξιοπιστία και το δίκαιο του αθλήματος, η εκτελεστική επιτροπή δεν θα αναδείξει κανέναν πρωταθλητή στην Euroleague και το Eurocup για τη σεζόν 2019-2020.

Η Euroleague ευχαριστεί τις πόλεις και τις περιοχές που έδειξαν την αφοσίωσή τους στο μπάσκετ τις προηγούμενες εβδομάδες, περιλαμβάνοντας κι αυτές που εθελοντικά ήθελαν να φιλοξενήσουν τη συνέχεια της Euroleague και του Eurocup με τη μέγιστη ασφάλεια για την υγεία όλων των εμπλεκόμενων. Οι υποψήφιοι αυτοί έκαναν μεγάλη προσπάθεια κι έδειξαν αποφασιστικότητα για να διασφαλίσουν την κάθε λεπτομέρεια έτσι ώστε να υπάρξει ένα επιτυχημένο τέλος στη σεζόν.

Δήλωση του CEO της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου

«Χωρίς αμφιβολία είναι η πιο δύσκολη απόφαση που είχαμε  στα 20 χρόνια ιστορίας μας. Για λόγους που είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, ωθούμαστε στο να σταματήσουμε την πιο θεαματική  και συναρπαστική σεζόν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μετά από 2,5 μήνες όλοι οι μέτοχοι εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους και εξάντλησαν κάθε  πιθανή δίοδο για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ξεχωριστή σεζόν για τους φιλάθλους μας, των οποίων το πάθος μας οδηγεί. Αυτή είναι η αφοσίωση και το πάθος μας κάθε χρόνο, κι αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι αυτό που μας στενοχωρεί περισσότερο. Παρόλα αυτά, κάποια  δεδομένα που αποτελούν ρεκόρ μας δείχνουν πόσο πολλοί απολαμβάνουν τα παιχνίδια οι φίλαθλοι, κάτι που μας δίνει ενέργεια για να σχεδιάσουμε ακόμα καλύτερα τη σεζόν 2020-2021.

Είμαι υπερήφανος που η οικογένεια της Euroleague και του Eurocup έμειναν ενωμένες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είμαι υπερήφανος για τις ομάδες και τους ιδιοκτήτες τους, για το κουράγιο που έδειξαν στην απόφασή τους και για τη γενναία συνεισφορά τους στην κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Είμαι υπερήφανος για τους εμπορικούς συνεργάτες μας που έδειξαν τη συνεχή αφοσίωσή τους στα πιστεύω και στα όσα αντιπροσωπεύουμε.  Είμαι υπερήφανος για τους παίκτες, τους προπονητές και τους διαιτητές που ήταν υποστηρικτικοί και κατανοητικοί. Είμαι περήφανος για τους φιλάθλους, που έμειναν κοντά μας και με συνέπεια εξέφρασαν πόσο πολύ ήθελαν να επιστρέψει η διοργάνωση. Είναι μια φανταστική κοινωνία, έχουμε το προνόμιο να είμαστε μέλος της.

Ξεκάθαρα είχαμε πολλά κίνητρα για να συνεχίσει η σεζόν 2019-2020, αλλά σε μια τέτοια διαφορετική κατάσταση, θα πρέπει να βάζουμε πρώτα την υγεία των ανθρώπων πάνω από κάθε άλλο ενδιαφέρον. Οι παίκτες, οι προπονητές, οι διαιτητές, οι ομάδες, το προσωπικό τους, το προσωπικό της λίγκας, οι κάτοχοι τηλεοπτικών δικαιωμάτων και οι οικογένειές τους είναι προτεραιότητα. Με αυτή την απόφαση, μένουμε πιστοί στα πιστεύω μας και σε αυτά που πρεσβεύουμε.

Τους επόμενους μήνες έχουμε μόνο μια αποστολή. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βοηθήσουμε τις κοινωνίες να επιστρέψουν δυνατότερες και να χτίσουμε την καλύτερη έκδοση του εαυτού  μας, μέσα κι έξω από παρκέ, για τη στιγμή που θα ενωθούμε  ξανά  με τους φιλάθλους. Δεν είναι το τέλος, αλλά  μια νέα αρχή».

Η εκτελεστική επιτροπή συμφώνησε στα ακόλουθα για τη σεζόν 2020-2021

Η Euroleague θα έχει τις ίδιες 18 ομάδες: Άλμπα Βερολίνου, Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο, Ερυθρός Αστέρας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Φενέρμπαχτσε, Χίμκι, Μπασκόνια, Βιλερμπάν, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Ζαλγκίρις και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης Το Eurocup θα έχει εγγυημένες θέσεις για τις ομάδες που είχαν προκριθεί στα προημιτελικά: Μονακό, Παρτιζάν, Προμηθέας Πάτρας, Βίρτους Μπολόνια, Τόφας Μπούρσα, Βενέτσια, Μάλαγα, Ούνικς Καζάν. Οι υπόλοιπες 16 θέσεις θα δοθούν στις ομάδες ανάλογα με τη θέση τους στα εθνικά πρωταθλήματα. Όπως και στις προηγούμενες σεζόν, η τελική λίστα των συμμετεχόντων θα προταθεί προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η προετοιμασία των ομάδων για τη σεζόν θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με άλλες σεζόν, για να μπορέσουν οι παίκτες να ανακτήσουν τις φυσικές και πνευματικές τους δυνάμεις για τη νέα χρονιά. Η σεζόν στην Euroleague και το Eurocup θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και την 30η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Η διοργανώτρια αρχή και οι ομάδες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με τον Covid-19, μένοντας σε επαφή με τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές για να διασφαλίσουν τις συνθήκες για όλους τους συμμετέχοντες όταν αρχίσει η σεζόν. Η Euroleague και οι ομάδες της αφοσιώνονται με όλες τις δυνάμεις τους, με συλλογικές και ατομικές δράσεις, για να υποστηρίξουν τις κοινωνίες να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η Euroleague θα εξετάσει την πιθανότητα να διοργανώσει ένα φιλανθρωπικό event στο ξεκίνημα της σεζόν για να γιορτάσει την επιστροφή στα παρκέ.

Η Euroleague ευχαριστεί όλες τις ομάδες και τους παίκτες για την μοναδική παρουσία τους στα παρκέ τη σεζόν 2019-2020. Όλοι οι μέτοχοι θέλουν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους φιλάθλους που συνεχώς και ακούραστα ήταν στο πλευρό τους. Για ακόμα μια φορά, αυτή τη σεζόν οι φίλαθλοι έκαναν ρεκόρ όλων των εποχών και η υποστήριξή τους ενθάρρυνε τους παίκτες, τους προπονητές, τους διαιτητές και τους διοικούντες τη λίγκα και τις ομάδες να συνεχίσουν να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για ένα μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Μερικά δεδομένα που ξεχώρισαν στη διάρκεια της σεζόν:

15% αύξηση στο ενδιαφέρον των φιλάθλων στις αγορές της Euroleague, με θετική τάση σε κάθε μια. Γαλλία, Ισραήλ, Τουρκία, Ισπανία και Γερμανία είχαν το υψηλότερο ποσοστό αύξησης. 15% αύξηση του τηλεοπτικού κοινού, με εντυπωσιακή αύξηση σε Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ και Γερμανία. Διψήφια αύξηση στις ψηφιακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανόμενων followers, reach, video views και engagement όπως και μοναδικούς χρήστες, pageviews και επισκέψεις στην ιστοσελίδα της Euroleague. 12% αύξηση στα εισιτήρια και 75% πληρότητα στα γήπεδα

Όλες οι αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής θα παρουσιαστούν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων για επίσημη έγκριση.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σκηνές χάους: Άλογα τρέχουν ανεξέλεγκτα ελεύθερα στο κέντρο του Λονδίνου(video)

Σκηνές χάους: Άλογα τρέχουν ανεξέλεγκτα ελεύθερα στο κέντρο του Λονδίνου Σκηνές χάους και πανικού διαδραματίστηκαν στο Λονδίνο καθώς πέντε άλογα που ανήκουν στο ιππικό του Βασιλικού Οίκου ξέφυγαν από τους αναβάτες τους και...

Φρικτό τέλος για Κινέζα τουρίστρια – Πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα (video)

Φρικτό τέλος για Κινέζα τουρίστρια - Πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα Τραγικό τέλος βρήκε στην Ινδονησία μια Κινέζα τουρίστρια, η...

Μητέρα μαχαίρωσε τον άνδρα της, ανάγκασε τις κόρες της να πιούν χλωρίνη και μετά τις στραγγάλισε

Μητέρα μαχαίρωσε τον άνδρα της, ανάγκασε τις κόρες της να πιούν χλωρίνη και μετά τις στραγγάλισε, η Joanne Zephir βρέθηκε αναίσθητη σε ένα αυτοκίνητο...

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων – (video)

Μαλαισία: 10 νεκροί από σύγκρουση δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων, η στιγμή της σύγκρουσης Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού...