Με εκτόξευση των προσλήψεων συνοδεύτηκε η πολυπόθητη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς από τον Φεβρουάριο και μέχρι σήμερα το σύστημα καταγραφής προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα “Εργάνη” μαρτυρά τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την προσαρμογή των εργοδοτών στο νέο καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Φεβρουάριος έκλεισε με ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν περίπου 28.000 νέες θέσεις εργασίας, τον Μάρτιο 43.373 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τον Απρίλιο οι νέες προσλήψεις άγγιξαν τις 159.775. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον Μάιο του 2019 κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης κατά 105.284 θέσεις εργασίας, τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση μηνός Μαΐου από το 2001 έως σήμερα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, το πεντάμηνο Φεβρουάριος-Μάιος, την περίοδο δηλαδή που αυξήθηκε ο κατώτατος , διαψεύδει παταγωδώς όσους καταστροφολογούσαν ότι η αύξηση των μισθών θα προκαλέσει απολύσεις. Φυσικά, στα θετικά αυτά αποτελέσματα έχει συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο μπαράζ ελέγχων στις επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπίσει αυτούς που δεν εναρμονίστηκαν με τα νέα δεδομένα.

Οι έλεγχοι ήταν εστιασμένοι σε 11 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις  παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας. Μπήκαν δηλαδή “στο κάδρο” των ελέγχων τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), τα κομμωτήρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τις μεταφορικές επιχειρήσεις, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες καθαριότητας, τις κατασκευές, τη φιλοξενία, τις υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και τις επιχειρήσεις φασόν. Oι ελεγκτές του ΣΕΠΕ αναζήτησαν και βρήκαν τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που μετέτρεψαν την απασχόληση των εργαζομένων τους από πλήρη σε μερική, αλλά και αυτούς που επιχείρησαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dimosio.gr, οι έλεγχοι των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 2.183 και αφορούν στις αποδοχές 44.653 εργαζομένων. Σε 1.158 περιπτώσεις ακολούθησε συμμόρφωση, ενώ 251 υποθέσεις παραμένουν σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, το ΣΕΠΕ επέβαλλε 66 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 135.513,50!