Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Μπακογιάννης: Ενισχύουμε το δίκτυο των εθελοντών της Αθήνας

Το πρώτο σημαντικό βήμα για την οργάνωση, τον συντονισμό και την ενίσχυση του εθελοντισμού στην πόλη ξεκίνησε αυτές τις μέρες από τον Δήμο Αθηναίων με την ανακοίνωση του προγράμματος «Συμμετέχουμε». Μέσω αυτής της δυναμικής και καινοτόμας πρωτοβουλίας, η δημοτική αρχή στοχεύει στην αφύπνιση της εθελοντικής συνείδησης, στην καταγραφή του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην κατάρτιση και εκπαίδευση μιας νέας γενιάς εθελοντών, που στις μέρες μας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες -Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού- στο δημαρχείο της πόλης, εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, παρακολούθησαν -παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, το νέο σχέδιο για τον εθελοντισμό το οποίο καταρτίστηκε από στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου, με επικεφαλής την αρμόδια αντιδήμαρχο, Κατερίνα Γκαγκάκη.

Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Μπακογιάννης, ανέφερε: «Σε μία περίοδο που ο εθελοντισμός αποδεικνύει καθημερινά την τεράστια αξία και την δύναμή του, ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει και να ενισχύσει τον εθελοντισμό της πόλης σε βασικούς τομείς. Για πρώτη φορά, δημιουργούμε μία πλατφόρμα εθελοντισμού, στην οποία ουσιαστικά θα καταγράφονται οργανωμένα τόσο οι ανάγκες, όσο και η προσφορά. Καλούμε τις Αθηναίες και τους Αθηναίους να γίνουν συμμέτοχοι στην πρωτοβουλία μας και να ενεργοποιηθούν σε δράσεις που αφορούν την κοινωνία, το κλίμα ή τη γειτονιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτό το δυναμικό εγχείρημα του Δήμου Αθηναίων, δηλώνοντας έτοιμοι να διαθέσουν την πολύτιμη εμπειρία τους για να εκπαιδεύσουν νέους εθελοντές».

Το νέο πρόγραμμα εθελοντισμού του Δήμου Αθηναίων, θα υλοποιηθεί σε τρία διαφορετικά στάδια:

Το πρώτο στάδιο αφορά το ανοιχτό κάλεσμα, τόσο προς τους Αθηναίους δημότες οι οποίοι επιθυμούν να συνεισφέρουν ως εθελοντές όσο και προς τις οργανώσεις εθελοντισμού που θα αποτελέσουν εταίρους του Δήμου στην εκπαίδευση των εθελοντών. Με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας, οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να απασχοληθούν εθελοντικά σε διαφορετικά πεδία δράσεων.
Ακολουθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση, ώστε οι εθελοντές να μπορέσουν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν σε πρωτοβουλίες του Δήμου που σχετίζονται με την κοινωνική αλληλεγγύη, την κλιματική αλλαγή, τη δημόσια υγεία κλπ. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τις οργανώσεις εθελοντισμού της Κοινωνίας των Πολιτών θα έχουν δομήσει από κοινού ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης με έμφαση στα soft skills, τα οποία είναι αναγκαία στον εθελοντισμό.
Το τρίτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος, κατά την οποία οι εθελοντές που θα έχουν εκπαιδευτεί, θα είναι πλέον σε θέση να αξιοποιηθούν σε πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων του δήμου, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, αλλά και τις ανάγκες του Δήμου Αθηναίων.
Οι εθελοντές θα λάβουν πιστοποίηση για την εκπαίδευσή τους και αντίστοιχα βεβαιώσεις συμμετοχής στις δράσεις του δήμου.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Το 1ο Καλοκαιρινό Σχολείο Μαθηματικών στην Λάρισα

Μία νέα πρωτοβουλία του Παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας κάνει πρεμιέρα φέτος το καλοκαίρι με την προοπτική να εξελιχθεί σε έναν ακόμη επιτυχημένο...

Στην Επίδαυρο οι 12 Δήμαρχοι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας

Την Παρασκευή 14/6, στο Ξενία Επιδαύρου συναντήθηκαν οι Δήμαρχοι των 12 πόλεων της Ελλάδας, στα διοικητικά όρια των οποίων ανήκουν οι 12 μεγαλύτεροι σε...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει του Athens Pride 2024

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν αύριο στο κέντρο της Αθήνας λόγω εκδηλώσεων στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Athens Pride 2024» Από τις 17:00 έως το τέλος των εκδηλώσεων θα...

Πάρκο Φυλής: Παράταση του διαγωνισμού λόγω έντονου ενδιαφέροντος

Με απόφαση του το ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Δήμου Φυλής, που είναι ο τελικός δικαιούχος και κύριος του έργου δίνει μια μικρή ...