Αρχική Πολιτική Μπακογιάννη: Ο Καμμένος κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του

Μπακογιάννη: Ο Καμμένος κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τέσσερα χρόνια μετά την προσωπική επίθεση που είχε δεχθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς το 2018 από τον Πάνο Καμμένο, η Ντόρα Μπακογιάννη δικαιώθηκε την Τρίτη σε δικαστήριο της Ευρώπης, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη άρση ασυλίας του τότε υπουργού Άμυνας.

«Αυτή η απόφαση είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί, όπως ξέρετε, επί πάρα πολλά χρόνια μάχομαι για το θέμα της ασυλίας. Γιατί η εικόνα του πολιτικού συστήματος ημών των πολιτικών να κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία μας για οποιαδήποτε αδικήματα, είτε είσαι βουλευτής είστε υπουργός, που δεν έχουν σχέση με την άσκηση των καθηκόντων σου, αλλά τη χρησιμοποιείς για να μην καταλήξεις στη Δικαιοσύνη, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Και ουσιαστικά μειώνει εμάς. Γιατί ο κόσμος κάθεται και σου λέει, αν με βρίσει ένας υπουργός δεν μπορώ να του κάνω τίποτα, ενώ αν τον βρίσω εγώ θα με πάει στη Δικαιοσύνη», τόνισε αρχικά η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Η χρήση έως σήμερα της ασυλίας στέλνει τελείως λάθος μηνύματα και βοηθάει το κλίμα αμφισβήτησης της πολιτικής. Αυτή η απόφαση το αλλάζει. Καταδικάστηκε η Ελλάδα γι’ αυτό, όχι ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος κρύφτηκε πίσω από την ασυλία του. Και δεν προσήλθε στη μήνυση που του έκανα. Σε αυτό βασίστηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο ότι κακώς η Ελλάδα δεν ήρε την ασυλία του κ. Καμμένου.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον υπάρχει νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς στην Ελλάδα. Άρα στο εξής οι υπουργοί θα λογοδοτούν, από την ώρα που έχουν κάνει αδίκημα που δεν εμπίπτει στα υπουργικά τους καθήκοντα».

Στη συνέχεια τόνισε: «Είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση. Αυτή η Ευρώπη, αυτό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι η τελευταία καταφυγή ενός ανθρώπου για να βρει το δίκιο του, έστω και αργά εκδικάζει αυτές τις υποθέσεις και η νομολογία του είναι πάρα πολύ σημαντική για την εφαρμογή.

Δεν δικαιώθηκε ποτέ ο κ. Καμμένος, εγώ έχω δικαίωμα να ξαναπάω στη Δικαιοσύνη, το οποίο θα το σκεφτώ, γιατί δεν έχω σκοπό να προχωρήσω σε βεντέτα μαζί του.

Για εμένα το πρόβλημα δεν ήταν ο Καμμένος, αλλά η ασυλία. Η ασυλία είναι κάτι που μας έχει βλάψει όλους και γι’ αυτό με ικανοποιεί πλήρως αυτή η απόφαση, γιατί σημαίνει ότι είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο», σημείωσε.

Αναφερόμενη στην τουρκική προκλητικότητα, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Σας είχα πει ότι θα συνεχιστεί η πρόκληση από την Τουρκία. Είναι μια ένταση που την παρακολουθούμε.

Αδικεί εαυτήν η Τουρκία με αυτά που λέει. Γιατί είχε τη δυνατότητα η κ. Μενέντες, βασιζόμενη σε αυτά που λέει η Τουρκία, να βγει και να κάνει χρήση αυτών των δηλώσεων και να είναι καταπέλτης κατά της Τουρκίας.

Αυτό διεθνώς δημιουργεί ένα κλίμα αμφισβήτησης της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και των τουρκικών επιχειρημάτων. Ο Ερντογάν ελπίζει ότι αυτό θα του δημιουργήσει μια συσπείρωση. Προτιμά να έχει πρωτοσέλιδα για τα νησιά ή για τον Tayfun, παρά για την ακρίβεια».