Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά σε τηλεμαχία την Πέμπτη το βράδυ (ξημερώματα Παρασκευής στην Ελλάδα) ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία. Οι δύο υποψήφιοι συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, 78 ετών, ξεκίνησε λέγοντας ότι “ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας” και κατηγόρησε τον Μπάιντεν για “πολύ κακή δουλειά” στον Λευκό Οίκο, παρουσιάζοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι βρίσκει απήχηση στους Αμερικανούς. Ο 81χρονος πρόεδρος Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην ανατροπή της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, λέγοντας “είναι τρομερό αυτό που κάνατε”.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα. Υποστήριξε ότι το αφήγημα πως οι παράτυποι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στις ΗΠΑ “δεν αληθεύει” και ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν όσα λέει”. Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, ο Τραμπ προσπάθησε να παρουσιάσει τον Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται “σαν Παλαιστίνιος” και ότι θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ “να τελειώσει τη δουλειά” απέναντι στη Χαμάς. Ο Μπάιντεν απάντησε ότι “δεν είχε ξανακούσει τόσες ανοησίες”.

Ο Τραμπ επίσης ισχυρίστηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεσπάσει αν υπήρχε ένας “πραγματικός ηγέτης” στον Λευκό Οίκο, και δεσμεύτηκε να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι πριν αναλάβει επισήμως καθήκοντα, αν εκλεγεί πρόεδρος. Ωστόσο, ο Τραμπ απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, λέγοντας ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα “εάν οι εκλογές είναι δίκαιες”. Ο Μπάιντεν σχολίασε ότι “αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς” λέγοντας πως “είσαι τόσο κλαψιάρης“, υπενθυμίζοντας ότι ο Τραμπ δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις