Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Mπάιντεν: Προειδοποίησα τον Ζελένσκι για την εισβολή αλλά δεν άκουσε

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αφού σύμφωνα με το Associated Press, δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν ήθελε να ακούσει τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που προειδοποιούσαν για μια επικείμενη ρωσική επίθεση πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστικά φαίνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι: «Τίποτα ανάλογο δεν έχει συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξέρω ότι πολλοί σκέφτηκαν πως ίσως ήμουν υπερβολικός. Αλλά γνώριζα ότι είχαμε δεδομένα που έδειχναν ότι πρόκειται ο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Δεν υπήρχε αμφιβολία», ενώ πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι δεν ήθελε να τον ακούσει», τονίζοντας όμως ότι καταλαβαίνει το λόγο της άρνησής του.

Η στήριξη της Φον ντερ Λάιεν στην Ουκρανία και η υπόσχεση στο Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται, ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο προσωπικό τετ α τετ που είχε νωρίτερα με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον επαίνεσε για την προσπάθεια της χώρας του και παράλληλα τόνισε ότι ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για την ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ.

«Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για παράδειγμα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισης με τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ετοιμάζει τη γνωμοδότησή της σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας. “Η σημερινή συζήτηση θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Κομισιόν πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, ο στρατός της οποίας αντιμετωπίζει σφοδρές μάχες στο ανατολικό τμήμα της επικράτειάς της και αγωνίζεται να καλύψει ένα οικονομικό κενό ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για να ενταχθεί στο μπλοκ με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. “Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για αυτή την αξιολόγηση”, δήλωσε η ίδια.

Η εν λόγω γνωμοδότηση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή, θα πρέπει να λάβει την ομόφωνη έγκριση των 27 κρατών μελών προτού προχωρήσει η αίτηση της Ουκρανίας. Η εν λόγω γνωμοδότηση θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία ένταξης που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, κατά την οποία η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν συζήτησε εκτενώς με τον Ζελένσκι το ερωτηματολόγιο που υπέβαλε η κυβέρνησή του στα μέσα Απριλίου για να αξιολογήσει την ετοιμότητα της χώρας να γίνει μέλος του μπλοκ. Το σώμα των επιτρόπων της Επιτροπής θα πραγματοποιήσει συζήτηση προσανατολισμού για το θέμα αυτό τη Δευτέρα, ενόψει της απόφασης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το θέμα είναι συναισθηματικό για την Ουκρανία και ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική λύση” από την ένταξη στην ΕΕ, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενσωματώσει το μέλλον της στην Ευρώπη.

Η Ρωσία θέλει να διασπάσει την Ευρώπη, δήλωσε ο Ζελένσκι το Σάββατο, και το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την Ουκρανία. “Ολόκληρη η Ευρώπη αποτελεί στόχο για τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Αρκετά κράτη συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την παραχώρηση οποιασδήποτε ταχείας διαδρομής για την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πληροί επαρκώς τις αρχές της ΕΕ που σχετίζονται με το κράτος δικαίου ή τα θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ άλλοι λένε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να προτιμηθεί έναντι των υφιστάμενων αιτούντων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για να γίνει μέλος της ΕΕ και αρκετές είναι ανοιχτές στο να υποστηρίξουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας ως ηθική ώθηση για την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και «τη θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η Μολδαβία και η Γεωργία υπέβαλαν επίσης αίτηση για να γίνουν μέλη της ΕΕ περίπου την ίδια περίοδο και περιμένουν τη γνώμη της Επιτροπής.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης την ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που την έχουν θέσει υπό «σημαντική πίεση». Προέτρεψε το μπλοκ να υιοθετήσει ένα έβδομο πακέτο που θα περιλαμβάνει όλους τους Ρώσους αξιωματούχους και δικαστές που «εργάζονται για τον πόλεμο».

 

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Φόβοι για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι – Θερμότεροι αγώνες όλων των εποχών

Μια νέα έκθεση η «Rings of Fire: Heat Risks» που έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι οι αγώνες του 2021...

Οι ντόπιοι διώχνουν τους τουρίστες από τη Μαγιόρκα

Σε πολλούς διάσημους προορισμούς της Ευρώπης έχει εξαπλωθεί το κίνημα κατά του υπερτουρισμού όπως η Μαγιόρκα, η οποία έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα, διώχνοντας τους τουρίστες...

Έφυγε από τη ζωή η ταλαντούχα ηθοποιός Ανούκ Εμέ

Θρήνος στο καλλιτεχνικό στερέωμα η Ανούκ Εμέ, η ηθοποιός «έφυγε σήμερα το πρωί στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών», δήλωσε ο καλλιτεχνικός πράκτορας Σεμπαστιάν...

Ρεπουμπλικάνοι δημοσιεύουν Deepfake για την υγεία του Μπάιντεν

Χθες, Δευτέρα 17/06, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους για διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τη φυσική και νοητική κατάσταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν....