Αρχική Διεθνή Μπάιντεν: Παγκόσμιο ζήτημα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Παγκόσμιο ζήτημα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η κρίση στην Ουκρανία είναι παγκόσμιο ζήτημα και όχι απλώς περιφερειακό, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει πρόθυμος να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Μπάιντεν είπε σήμερα πως η κρίση είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που αυξάνει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

«Είναι περισσότερο από ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα» είπε, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της. «Το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει πάντα να τα υπερασπιζόμαστε ασχέτως του πού παραβιάζονται στον κόσμο», σημείωσε.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε στους επιχειρηματικούς ηγέτες στο Νταβός πως ο κόσμος πρέπει να αυξήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να αποτρέψει άλλες χώρες από το να χρησιμοποιούν «ωμή βία» για να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Στο πεδίο των μαχών, ο Ζελένσκι γνωστοποίησε χθες τις χειρότερες στρατιωτικές απώλειες κατά τη διάρκεια μιας και μόνον επίθεσης, λέγοντας πως 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατώνα σε βάση εκπαίδευσης στα βόρεια της χώρας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ, συνολικά 12.500 Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν το Λουχάνσκ. Η πόλη Σεβεροντονιέτσκ καταστρέφεται όμως η Ουκρανία έχει αναγκάσει τους Ρώσους στρατιώτες να αποχωρήσουν από την Τοσκίβκα προς τα νότια.