Αρχική Δήμοι Μουσουρούλης: Υπάρχει η δυνατότητα για βιώσιμες λύσεις στις τηλεθερμάνσεις

Μουσουρούλης: Υπάρχει η δυνατότητα για βιώσιμες λύσεις στις τηλεθερμάνσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το ζήτημα της τηλεθέρμανσης και το σχέδιο  για τη δημιουργία του τελικού master plan της απολιγνιτοποίησης τέθηκαν επί τάπητος κατά τη  συνάντηση   του συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, Κ. Μουσουρούλη, με τον  δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑ Κοζάνης, Γιώργο Παυλίδη, καθώς  και στελεχών της επιχείρησης.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μυσουρούλης είπε πως δεν πρόκειται να γίνουν πειράματα σ΄ ότι αφορά στο master plan και ότι θα γραφτεί από κοινού και όχι σε κάποια γραφεία της Αθήνας. Τόνισε πως το θέμα των τηλεθερμάνσεων είναι ένα θέμα που αφορά στην απολιγνιτοποίηση. Σημείωσε πως το master plan έχει τη δυνατότητα και τα εργαλεία να δώσει βιώσιμες  λύσεις για τις υφιστάμενες τηλεθερμάνσεις αλλά και να επεκτείνει τη χρήση του φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν διαθέτουν τηλεθερμάνσεις, όπως η Φλώρινα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι ενέργειες αυτές να συμπιεστούν ώστε να συναντηθούν με τους χρόνους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στα έργα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι  να μπορούν να εξασφαλίσουν βιώσιμη θέρμανση, κάτι που αποτελεί  προτεραιότητα των δημοτικών αρχών και του υπουργείου Ενέργειας.

Υπάρχουν καλά υπάρχουν και δύσκολα νέα, ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πως φαίνεται να υπάρχει μια επάρκεια πόρων.

Σε ό,τι αφορά τα δύσκολα,  ο χρόνος που απομένει μέχρι να κλείσει η τελευταία μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου το 2023, είναι ελάχιστος και πρέπει να πάμε τρέχοντας, είπε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, θέτοντας θέμα κονδυλίων, λέγοντας πως στην παρούσα φάση υπάρχει επάρκεια πόρων για το θέμα της τηλεθέρμανσης, αλλά από ένα σημείο και μετά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δεν χρηματοδοτούν δράσεις φυσικού αερίου για αυτό και πρέπει να τρέξουν γρήγορα ώστε να αρχίσουν να δημιουργούν υποδομές από τους πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Δεν έχουμε πολλές επιλογές ώστε να προβληματιστούμε, αλλά μια, τη συμπαραγωγή με φυσικό αέριο και σε αυτό το στόχο, με ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις, σ΄ ότι αφορά το εταιρικό σχήμα ή άλλου είδους επιλογές,  τρέχουμε να το υλοποιήσουμε, κατέληξε.