Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, προχώρησε σε νέα δημόσια τοποθέτηση, παρότι από την ανάληψη του ανώτατου αξιώματος δεν έχει εμφανιστεί ούτε έχει απευθυνθεί προσωπικά στο κοινό. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, εξαπέλυσε σκληρό μήνυμα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλώνοντας πως η μοναδική θέση των Αμερικανών στον Περσικό Κόλπο «είναι στον βυθό των υδάτων του».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική της Τεχεράνης σχετικά με τα Στενά του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαχείριση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας για όλα τα κράτη της περιοχής.

Ο ίδιος τόνισε πως το Ιράν έχει στόχο να βάλει τέλος «στις καταχρήσεις του εχθρού στη θαλάσσια οδό», επισημαίνοντας ότι η χώρα του συνδέεται με κοινή μοίρα με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «οι ξένοι που διαπράττουν κακό δεν έχουν μέλλον εκεί», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις δυτικές δυνάμεις.

Σε ξεχωριστή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ έγραψε χαρακτηριστικά: «Ένα νέο κεφάλαιο για τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ ανοίγει», επιχειρώντας να παρουσιάσει τη νέα φάση της ιρανικής πολιτικής ως σημείο καμπής για την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές γύρω από την κατάσταση της υγείας του νέου ηγέτη, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στις 28 Φεβρουαρίου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό του.

Στα ύψη το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι ανησυχίες και στις διεθνείς αγορές ενέργειας, καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου που καταγράφηκε χθες και κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει υποχωρήσει ελαφρώς, παραμένει όμως σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ένα βαρέλι πετρελαίου τύπου Brent διαμορφώνεται περίπου στα 116 δολάρια, τιμή υψηλότερη από οποιοδήποτε σημείο της σύγκρουσης, με εξαίρεση τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας.

Περίπου στις 5 το πρωί, η τιμή είχε φτάσει τα 126 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τέσσερα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ενεργή ανταλλαγή πυρών, δεξαμενόπλοια πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να μην διέρχονται από τη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό των Στενών του Ορμούζ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ιράν.

«Το Ορμούζ είναι ο κρυφός μας θησαυρός»

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ιράν για την οικονομία που βασίζεται στη θάλασσα, Αλί Αμπντολαλιζαντέχ, χαρακτήρισε τα Στενά του Ορμούζ ως «κρυφό θησαυρό» της χώρας του. Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανέφερε:

«Ο τρίτος επιβεβλημένος πόλεμος, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, έχει αποκαλύψει ένα μέρος αυτού του κρυφού θησαυρού. Η ναυτική ισχύς του Ιράν, οι ενέργειες των δυνάμεών του και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έδειξαν ότι ο Περσικός Κόλπος δεν είναι απλώς μια θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι συγκρούσεις αποτελούν «έναν ενεργειακό πόλεμο για τον κόσμο» και ότι το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει «καθοδηγητικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία», σε μια δήλωση που ερμηνεύεται ως έμμεση απειλή προς τους αντιπάλους της Τεχεράνης, όπως τονίζει το Sky News.

Έκκληση κατά της διαφθοράς και προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της Δικαιοσύνης του Ιράν, Γκολάμ-Χοσεΐν Μοχσενί-Ετζεΐ, κάλεσε τη χώρα να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όπως αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Παράλληλα, προειδοποίησε τον «πολιτικό μηχανισμό και την προπαγανδιστική μηχανή» των ΗΠΑ να μην παρεμβαίνουν στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από το Ιράν να ακυρώσει εκτελέσεις.

Ευθύνες σε ΗΠΑ και Ισραήλ για την «ανασφάλεια»

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τεχεράνης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ευθύνονται για την «ανασφάλεια» στην περιοχή. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, δήλωσε:

«Ο Περσικός Κόλπος δεν αποτελεί πεδίο επιβολής μονομερούς ξένης βούλησης και η ασφάλεια σε αυτή τη στρατηγική έκταση μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων κρατών».

Παρόμοιες δηλώσεις έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα από την Τεχεράνη, η οποία είχε κλείσει τον θαλάσσιο αυτό δίαυλο κατά τη διάρκεια του πολέμου, πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν αποκλεισμό.

Σενάρια για επανέναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα από στρατιωτικούς διοικητές για νέες στρατιωτικές επιλογές στον πόλεμο με το Ιράν. Σύμφωνα με το Axios, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα λάβει ενημέρωση για σχέδια περαιτέρω επιθέσεων κατά του Ιράν, γεγονός που ενδέχεται να σημάνει το τέλος της προσωρινής παύσης των συγκρούσεων.

Επικαλούμενο δύο πηγές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επανέναρξης «μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων» με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να τερματιστεί ο πόλεμος. Το Axios προσθέτει ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει καταρτίσει σχέδιο για ένα «σύντομο και ισχυρό» κύμα επιθέσεων κατά του Ιράν, προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις