Αρχική Διεθνή Moody’s: Η βασική προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα

Moody’s: Η βασική προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με σημερινή της έκθεση του οίκου Moody’s, επισημαίνει το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις, αλλά και την αυξημένη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους.

Κατά τον οίκο αξιολόγησης, ο οποίος δεν προέβη την περασμένη Παρασκευή, όπως αναμενόταν σε αναβάθμιση της Ελλάδας, δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας κατά την τρέχουσα περίοδο:

-Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από υψηλά επίπεδα πλούτου και φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις

-Η αυξημένη επιβάρυνση χρέους είναι η κύρια πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Κατά τη Moody’s, το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξισορροπεί την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, ενώ το υψηλό δημόσιο χρέος της, παραμένει η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Την ίδια ώρα, το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας αντικατοπτρίζει τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου, σε σύγκριση με το μέτριο μέγεθος της οικονομίας της. Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους κρατικούς θεσμούς και τη διακυβέρνηση της χώρας σε διάφορους τομείς, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως έτσι, η χώρα επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, ένα ουσιαστικό αποθεματικό και από ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει αν η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσει απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης» σχολιάζει ο Steffen Dyck, υψηλόβαθμο στέλεχος της Moody’s. Και προσθέτει, πως «αντιθέτως, η αξιολόγηση θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση προς τα κάτω, αν η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναστραφεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία της χώρας με τους Ευρωπαίους πιστωτές».

Τέλος, τονίζεται ότι η πανδημία του κορονοϊού διέκοψε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οδήγησε σε μία απότομη ύφεση το 2020, όμως τα σημαντικά κοινοτικά κονδύλια θα είναι κρίσιμα για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της χώρας εντοπίζεται στο υψηλό χρέος, το οποίο διαμορφώθηκε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και ήταν το δεύτερο υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί η Moody’s.