Αρχική Υπουργεία Μοντέλο Creta Farm σε επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό

Μοντέλο Creta Farm σε επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρέμβαση που θα έχει συνέχεια, όσον αφορά στις επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλη δανειακή έκθεση και προβληματική διαχείριση, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο περιθώριο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης για την υπόθεση της Creta Farm, ο υπουργός αναφέρθηκε σε λίστα 170 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, για τις οποίες προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης μεταξύ τραπεζών και διοικήσεών τους. «Θα παρεμβαίνουμε και δεν θα αφήνουμε κανέναν στη μοίρα του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές υποθέσεις που χρήζουν παρέμβασης, ή στις δεξαμενές από τις οποίες αντλήθηκε αυτή η λίστα, ωστόσο επέμεινε στον συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων, που μέλλει να απασχολήσουν το υπουργείο.

Η συνεργασία με τον τραπεζικό τομέα που διαθέτει τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις και τα NPEs (η προσπάθεια μείωσης των οποίων αποτελεί προτεραιότητα) θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη μετά και την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στην υπόθεση. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως ο υπουργός αναφέρθηκε σχηματικά σ’ ένα μοντέλο Creta Farm για την αντιμετώπιση προβληματικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η θεσμική εποπτεία που ασκεί το υπουργείο σε σειρά κλάδων (π.χ. Ναυπηγεία) και οι εκκρεμούσες υποθέσεις αναζήτησης στρατηγικών επενδυτών για σειρά επιχειρήσεων (π.χ. ΕΒΖ) συμπληρώνουν το παζλ. Δεδομένων εξάλλου των μηχανισμών που το υπουργείο εποπτεύει (εξωδικαστικός μηχανισμός, πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών κ.λπ.), εκτιμάται ότι ήδη έχει γίνει το σχετικό σκανάρισμα.