Αρχική Διεθνή Moderna: Η πανδημία μπορεί να τελειώσει μέσα στο 2022

Moderna: Η πανδημία μπορεί να τελειώσει μέσα στο 2022

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την πεποίθηση ότι πανδημία της Covid-19 θα μπορούσε να αρχίσει να περνά σε ενδημική φάση μέσα στο 2022, εξέφρασε ο συνιδρυτής της Moderna, Noubar Afeyan. Τόνισε, ωστόσο ότι οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον

Ενώ ορισμένες χώρες αρχίζουν σιγά σιγά να εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζουν την COVID-19 ως ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πάρουν αυτή τη θέση, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται.

«Το 2022 μπορεί να είναι το έτος κατά το οποίο η πανδημία εισέρχεται σε μια ενδημική φάση, αλλά αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο», είπε ο Afeyan σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Αν και η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, «από την άλλη πλευρά έχει μικρότερη επίδραση όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου», είπε.

Το εμβόλιο της Moderna που θα στοχεύει την Όμικρον μπορεί να μπει σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους εντός εβδομάδων, είπε, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια που έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος Stephane Bancel νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο τελευταίος είπε ότι περιμένει πως θα απαιτηθεί το φθινόπωρο μια ακόμα ενισχυτική δόση εμβολίου, που πιθανότατα θα είναι προσαρμοσμένη στην Όμικρον.

«Θα είμαστε έτοιμοι με τις δοκιμές μας να ξεκινούν σε εβδομάδες», είπε ο Afeyan την Παρασκευή. «Το αν χρειαζόμαστε μια ενισχυτική δόση την άνοιξη αντί για το φθινόπωρο είναι κάτι που θα πρέπει να συνεργαστούμε με αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο για να λύσουμε».

Οι μετοχές της Moderna υποχώρησαν 3,3% στις προκαταρκτικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.