Αρχική Περιφέρειες Μνημείο σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα από την Περιφέρεια Αττικής

Μνημείο σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα από την Περιφέρεια Αττικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ανέγερση μνημείου Σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα, ως φόρο τιμής για τους σφουγγαράδες από τη Σύμη που ανέσυραν τον  Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Κυθήρων, για την διενέργεια καταρχήν καλλιτεχνικού διαγωνισμού και δημιουργίας μνημείου, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Πρόκειται για ένα ελάχιστο φόρο τιμής, τόνισε ο κ Χατζηπέρος, «στους σφουγγαράδες και τις προσπάθειές τους στην ανεύρεση, ανέλκυση και προώθηση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών».

Σημείωσε ότι το θέμα του διαγωνισμού θα είναι ελεύθερο, αλλά «θα πρέπει να συνάδει με το ύφος και το χαρακτήρα των τοπικών μορφολογικών συνθηκών και να εντάσσεται στον περιβάλλοντα χώρο, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρωτογενή υλικά των ευρημάτων (μπρούτζινος μηχανισμός σε ξύλινο πλαίσιο). Το είδος των υλικών θα πρέπει να είναι αρίστης ποιότητας με μέγιστη δυνατή αντοχή σε σχέση με τις συνθήκες του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή η οποία βάλλεται από δυνατούς ανέμους ενώ επικρατεί και έντονη ηλιακή ακτινοβολία».