Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, θα απευθύνει χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη τουρκική εισβολή του «Αττίλα» στη Μεγαλόνησο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον υποδέχτηκε στον κήπο του Μεγάρου όπου και φιλοξενείται η εικαστική έκθεση «Νήματα», που συμβολίζει έναν συμβολικό χάρτη της Κύπρου με τις διαδρομές της προσφυγιάς, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή.

«Είμαι σήμερα εδώ βαθιά συγκινημένος, εκπροσωπώντας κάθε Ελληνίδα και Έλληνα απανταχού της γης για να επαναλάβω ενώπιον σας δύο λέξεις που έχουν σφραγίσει τη ζωή μας. Δε ξεχνώ. Ενώ προσθέτω 3 λέξεις ακόμα: Ενωνόμαστε, επιμένουμε αγωνιζόμαστε», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Το Κυπριακό αποτελεί προηγούμενο που προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή ακόμα περισσότερο ότι υποχωρούμε, οι φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν μπορεί να ταυτίζονται με μαύρες επετείους» είπε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης

Επισημαίνοντας είπε «πως δεν πρέπει να ξεχαστεί ό,τι έγινε 50 χρόνια πριν», αλλά «να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα».

Δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε αλλά και να αγωνιστούμε προβάλοντας το Κυπριακό ως απαράδεκτο παράδειγμα εισβολής που στις ημέρες μας βρίσκει μιμητές, όπως στην Ουκρανία.

Καμία μάχη δεν χάνεται εάν πρώτα δεν δοθεί έχω εμπιστοσύνη στις θέσεις μας. Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όσο τα τετελεσμένα στο έδαφος δεν δίνονται τετελεσμένα στην καρδιά του ελληνισμού.

Η διεθνής κοινότητα επίσης αντιδρά και δεν αναγνωρίζει αυτό το τεχνητό κατασκεύασμα..

Αργά η γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη αναφέρθηκε σε σχέδιο και ακλόνητη πίστη και τόνισε ότι η Κύπρος για μισό αιώνα στάθηκε όρθια στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα, διατήρησε τρεις γενιές ζωντανό το αίτημα της επανένωσης, έγινε μέλος της ΕΕ ενισχύοντας την οικονομία της, αλλά η πληγή εξακολουθεί να αιμορραγεί και η Γη της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένη, εξακολουθεί να είναι υπό κατοχή.

«Η επιδίωξή μας είναι μια, κυπριακή δημοκρατία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, και μια ιθαγένεια σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και κύπριοι και ευρωπαίοι χωρίς στρατό κατοχής. Όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά αι ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις