Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διεθνείς προκλήσεις που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ, κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «αυτή η πρώτη συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια εποχή μεγάλων γεωοπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων.
«Όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν χαμένους. Ελπίζω ότι όσον αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους 3 μήνες για μια εμπορική συμφωνία αμοιβαία ωφέλιμη γιατί το εμπόριο ανάμεσα στους δύο είναι τόσο μεγάλο ου μια διαταραχή θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή η οικονομική διαταραχή καθιστά πιο σημαντική τη δημοσιονομική ισορροπία. Αυτή είναι το θεμέλιο για όλες τις οικονομικές πολιτικές. Σε όποια περίοδο αναταραχής η πολιτική και οικονομική σταθερότητα καθίσταται ζητούμενο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς καθώς δεν γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις στους ρυθμούς της ανάπτυξης και την πορεία των δημοσιονομικών».
«Παρά ταύτα παραμένω αισιόδοξος, οι ενδείξεις για τη δυναμική της οικονομίας είναι όλες θετικές. Θετικά στοιχεία στις εξαγωγές το δίμηνο κάτι που βεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια είναι μια πραγματικότητα και ο τουρισμός φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική απόφαση από την Unesco «να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη που πιστοποιεί τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας. Η ελληνική δεν ομιλείται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους αλλά έχει μια βαριά ιστορία που τονίζει την υποχρέωση ως προστάτες της να την αναδείξουμε και να τη διαδώσουμε».
«Το να συνεχίζονται δοκιμασμένες πρακτικές έιναι χρήσιμο για την Ελλάδα όπου δεν συνηθίζονται τέτοιες συμπεριφορές. Η δύναμη της συνέχειας των καλών πρακτικών είναι σημαντική» σχολίασε, απί την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας για την πρώτη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Το πρόβλημα της δυσπροσαρμοστίας στον διεθνή στίβο αναδεικνύει την ανάγκη απίστευτα γρήγορης προσαρμοστικότητας στις συνθήκες. Έχουμε σημαντικές αλλαγές ως προς την αμφισβήτηση στο γεωπολιτικό πεδίο όπου αμφισβητείται η ισορροπία μετά το 1945 και στο οικονομικό έχουμε επιστροφή στον προστατευτισμό που μας πάει 100 χρόνια πάει πίσω και όπως σωστά είπατε κάποιοι θα χάσουν έντονα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» είπε για τις διεθνείς εξελίξεις.
ΚλείσιμοΌπως τόνισε «πρέπει η ΕΕ με ενιαία φωνή να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς αμηχανία, ένταση και εχθρότητα αλλά να εξηγηθεί πως μόνο να χάσουμε έχουμε και οι δύο πλευρές».
Χαρακτήρισε, δε, σημαντικό όπλο για τον πολιτισμό θυμίζοντας τις ομιλίες του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη κατά τις ομιλίες τους όταν τους απονεμήθηκαν τα Νόμπελ Λογοτεχνίας αλλά και την ιστορική ομιλία του Ξενοφώντα Ζολώτα στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης το 1959.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις