Η οριστικοποίηση των κορυφαίων θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε ελαφρώς καθυστερημένη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπραγματευτής του ΕΛΚ, επέστρεψε στην καθημερινή δραστηριότητα με στόχο να επικεντρωθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Μετά τον ανασχηματισμό, επιδιώκει να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση των παλαιών προβλημάτων του δημοσίου και των ανησυχιών που εκφράστηκαν στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Αντί να παραμείνει στο υπουργείο την Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη για να συζητήσουν πώς να επιταχύνουν τις διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο μέσω της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών.

Οι προτάσεις που παρουσίασαν οι κ.κ. Λιβάνιος και Χαραλαμπογιάννη περιλάμβαναν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης, τη διαλειτουργικότητα του ΑΣΕΠ με άλλους κρατικούς φορείς και την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων του ΑΣΕΠ.

Θα προωθηθεί η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Έτσι, θα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων, ενώ θα μειώνεται σημαντικά η «βάση» για ενστάσεις από αποτυχόντες στους διαγωνισμούς. Ακόμα, κρίσιμη είναι η διαλειτουργικότητα του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώνεται στην πολιτική εντολή του νέου υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού και την υπερβολική κερδοσκοπία από τις πολυεθνικές εταιρίες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεχίσει μέτρα που «ζορίζουν» τα σούπερ μάρκετ, όπως την υποχρέωση εφαρμογής μειωμένων τιμών για να μπορούν να κάνουν προωθητικές ενέργειες. Τις επόμενες μέρες, παράλληλα, αναμένεται να έχει μια σειρά επαφών με παράγοντες της αγοράς και με θεσμικούς εκπροσώπους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα δείξει ανοχή στην υπερβολική κερδοφορία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις