Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Μητσοτάκης – Πούτιν: Στο επίκεντρο επενδύσεις και ενέργεια

Τις καλές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας τόνισαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Σότσι της Ρωσίας, την πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019.

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030. Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών. Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας. Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας». Μάλιστα, σχετικά με τα τα Βαρώσια, δήλωσε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό θα κλείσει τα περιθώρια προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μητσοτάκης: Επενδύσεις, ενέργεια και περιφερειακές εξελίξεις στο τραπέζι των συζητήσεων

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να έχουμε μια ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση αντιμετωπίζεται σαν γέφυρα ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών και πρόσθεσε ότι σήμερα επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν στους αιώνες. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για  έτος Ελλάδας – Ρωσίας που θα επεκταθεί και του 2022 αλλά και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή και την ώθηση για συνεργασία που μπορεί να δοθεί σε πολλούς τομείς λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υιοθετήσαμε κοινό πρόγραμμα δράσεων για την περίοδο 2022 – 2024 που θα προσδιορίζει τους άξονες της συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε κάνοντας αναφορά στη βοήθεια της Ρωσίας κατά τη διάρκεια ενώ ανέφερε ότι προσμένουνε και σε επέκταση στον τομέα της πολιτικής προστασίας.  Το ίδιο είπε ο πρωθυπουργός ισχύει και για την απειλή του Covid.

Σχετικά με τα ζητήματα της αγοράς ενέργειας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ελλάδας και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης υπάρχουν περισσότερες προοπτικές για επενδύσεις όπως για παράδειγμα σε θέματα τουρισμού.

Οι περιφερειακές εξελίξεις και η Τουρκία

Σχετικά με τις περιφερειακές εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δυστυχώς η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που ποαραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα όπως είπε είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου της Θάλασσας. Επίσης εξέφρασε εκτίμηση για την εποικοδομητική και συνεπή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας: «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι’ αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εγκαρδιότητα της υποδοχής αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου αλλά και τη βούληση για διατήρηση των διμερών σχέσεων που διαρκούν αιώνες, μια παράδοση που δεν μπορούν να διαταρράξουν οι όποιες στιγμές απομάκρυνσης. «Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής, που διακρίνονται, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Η σχέση Ελλήνων και Ρώσων είναι μια διαδρομή συνεχής και διαρκής, γι’ αυτό δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν αλλά και μέλλον».

Διαβάστε ακόμη:

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να...

Τα κυβερνητικά “σπρίνγκ ρόλς” και η “έκπληξη” στον Ανδρουλάκη

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Ενημερωτικό Δελτίο

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Πάμε να βάλουμε τρίποντο στις ευρωεκλογές”

«Πάμε να βάλουμε το τρίποντο στις Ευρωεκλογές 2024 μετά τους θριάμβους του Μαΐου και του Ιουνίου», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στο Αγρίνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Σκρέκας: “Τα μέτρα θα συνεχιστούν μέχρι να δούμε τις τιμές στο ράφι να πέφτουν”

«Όλα τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, θα συνεχιστούν, μέχρι να δούμε τις τιμές στο ράφι να αποκλιμακώνονται » τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης,...

“Μάθε πού ψηφίζεις”: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα των Ευρωεκλογών

Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών για τα εκλογικά κέντρα ενόψει ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου και είναι...

Το “Big Brother” στη βουλή – Η Κωνσταντοπούλου βιντεοσκοπούσε βουλευτές της ΝΔ χωρίς να ζητήσει άδεια

Ένταση σήμερα Παρασκευή (24/5) στην βουλή καθώς στο τέλος της δευτερολογίας πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, άρχισαν οι βουλευτές της ΝΔ να...