Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Πάνω από 7% η αύξηση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου

Μητσοτάκης: Πάνω από 7% η αύξηση των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για την πρόοδο στην εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων παρευρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις αυξήσεις στις συντάξεις, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ των συνταξιούχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε πως πλέον μπορούν να δίνονται οι κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, ενώ πρόσθεσε πως από 1η Ιανουαρίου του 2023 αναμένεται ουσιαστική αύξηση που θα ξεπερνά το 7%.

Όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως είναι ένα πρόβλημα «εισαγόμενο», ενώ υποστήριξε πως το υπουργείο εργασίας στηρίζει τους συνταξιούχους «πολύ ουσιαστικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ουσιαστική στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι αποτέλεσμα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του έκτακτου επιδόματος των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί για μία και μόνο φορά πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγχαρητήρια στον Κωστή Χατζηδάκη
Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση του υπουργείου εργασίας ανέφερε ότι η επιλογή του στο πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη για το συγκεκριμένο υπουργείο δικαιώθηκε στο ακέραιο και έδωσε συγχαρητήρια σε όλη την ηγεσία του υπουργείου.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να καρπωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα εύσημα για την εξεύρεση λύσης μίας παθογένεια του ελληνικού συστήματος για τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε ότι αυτό το τεράστιο εγχείρημα δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και πως τα συμπεράσματα είναι τρία.

Πρώτον ότι το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για την ταχύτερη υλοποίηση δημοσίων πολιτικών.

Δεύτερον, ότι δεν πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας και τρίτον ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο πυρήνας του κράτους για να παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΦΚΑ κάτι που επέφερε, όπως υπογράμμισε, εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων τόνισε ότι είναι πολιτική με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα και αναρωτήθηκε πως ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι για 2-3 χρόνια μέχρι να βγει η σύνταξή τους.

«Είναι πολιτική με ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο αδύναμων», ανέφερε σημειώνοντας πως το 2019 η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ήταν τραγική.