Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης : Όχι μικροπολιτική αντιπαράθεση για τα επιστημονικά δεδομένα

Μητσοτάκης : Όχι μικροπολιτική αντιπαράθεση για τα επιστημονικά δεδομένα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους πολίτες να είναι σύμμαχοι σε αυτή την νέα μεγάλη προσπάθεια, ενώ υπεραμυνόμενος των μέτρων που ανακοίνωσε είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «για τις πολιτικές αποφάσεις αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ», προσθέτοντας ωστόσο ότι τα επιστημονικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται οι πολιτικές αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα.

Οι πολιτικές αποφάσεις δεν αφορούν τους ειδικούς τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι γι’ αυτες τις πολιτικές αποφάσεις «εμείς λογοδοτούμε».

«Εδώ δεν μπορώ να πάρω ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο. Γι’ αυτό τώρα αυτά τα μέτρα», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι πάντα ομόφωνες οι εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να είναι σαφές τι εισηγούνται οι επιστήμονες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι όλες οι υποδείξεις μας έχουν την έγκριση των ειδικών.

«Η επιτροπή καταλήγει σε μια απόφαση. Δεν σημαίνει ότι πάντα ήταν ομόφωνη. Χρέος της επιτροπής είναι να καταλήγει σε μια κοινή συνισταμένη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και παραδέχτηκε ότι πχ υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις μεταξύ των επιστημόνων για τη λειτουργία των σχολείων.

Τόνισε ωστόσο ότι η συζήτηση αυτή για το ρόλο της επιτροπής αποτελεί «προσβολή για τους επιστήμονες» λέγοντας επίσης ότι οι επιστήμονες έχουν λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ.

«Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις και διαφορετικές απόψεις όμως η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Η τελική ευθύνη είναι της κυβέρνησης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.