Μετά την έγκριση των προτεινόμενων προσώπων από τις τρεις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης.

Ως ένας από τους κύριους διαπραγματευτές για λογαριασμό της ΕΛΚ, τόνισε την συντονισμένη προσέγγιση που οδήγησε στην έγκριση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα ως Προέδρου του Συμβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια και της Κάγια Κάλας ως Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

“Είμαι ικανοποιημένος από την επιλογή της κας Φον Ντερ Λάιεν να συνεχίσει το έργο της, το οποίο έχει επιτελέσει εδώ και πέντε χρόνια. Η διαδικασία διεξήχθη συντονισμένα και επιτύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδικασίες. Η ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα περιλαμβάνει τις σημαντικές εθνικές προτεραιότητες, όπως θέματα άμυνας, μετανάστευσης και εξωτερικής φύλαξης συνόρων, καθώς και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Αυτά τα ζητήματα είναι κρίσιμα για τη χώρα μας και έχουν ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα για την επόμενη πενταετία, η οποία θα διαμορφωθεί με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την ηγεσία της κας Φον Ντερ Λάιεν. Η υποστήριξη των τριών κύριων πολιτικών οικογενειών ενισχύει την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στην επερχόμενη μυστική ψηφοφορία.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία της συντονισμένης προσέγγισης στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδικασίες, καθώς και την ενσωμάτωση των σημαντικών ελληνικών εθνικών προτεραιοτήτων στην ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις