Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, όπου αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στην κατάσταση στη Γάζα.
Κύρια σημεία των δηλώσεων του Πρωθυπουργού:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της περιοχής. Τόνισε ότι η συνεχιζόμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη και πως το Ισραήλ οφείλει να σταματήσει τις επιχειρήσεις που προκαλούν τεράστιες απώλειες.
Όπως υπογράμμισε, η ελληνική πλευρά δεν διστάζει να εκφράζει την άποψή της και να διατυπώνει δύσκολες αλήθειες στους συμμάχους της, κάτι που έχει ήδη μεταφέρει απευθείας στην ισραηλινή ηγεσία. Παράλληλα, σημείωσε πως, αν και η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν αποτρόπαια, δεν δικαιολογούνται επιχειρήσεις με τόσο δυσανάλογο κόστος.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και στις επικρίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν τηρεί σιγή αλλά παίρνει σαφή θέση σε διεθνή ζητήματα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις με την Τουρκία, την κατάσταση στα πανεπιστήμια και τις αλλαγές στο Δημόσιο.
Σχέσεις με την Τουρκία και ευρωπαϊκή άμυνα
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινής άμυνας, στο πλαίσιο του σχεδίου SAFE, το οποίο περιλαμβάνει ρύθμιση που απαιτεί τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασίες με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας. Ανέφερε ότι, εφόσον η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει σε τέτοια ευρωπαϊκά εργαλεία, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σκοπεύει να επισημάνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία δεν μπορεί να διεκδικεί πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, διατηρώντας παράλληλα την απειλή πολέμου (casus belli) σε βάρος της Ελλάδας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η Τουρκία πρέπει να αποσύρει το casus belli». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ακολουθεί τον δικό της στρατηγικό σχεδιασμό και συνεχίζει να διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα, παρά την επιμονή κάποιων να συντηρείται η ένταση.
Πανεπιστήμια
Σχετικά με την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Υπενθύμισε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το 2019, επισημαίνοντας ότι από τότε δεν έχουν σημειωθεί παρατεταμένες καταλήψεις. Τόνισε ότι η παρουσία της αστυνομίας, και όχι απαραίτητα των ειδικών σωμάτων φύλαξης, αποδείχθηκε αποτελεσματική. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να συγχέεται με πράξεις βίας και ανομίας.
Αξιολόγηση στο Δημόσιο και θέμα μονιμότητας
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά αυτονόητη διαδικασία. Εξήγησε ότι όσοι υπάλληλοι αποδίδουν καλά, πρέπει να ανταμείβονται και ότι η αξιολόγηση συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει η στιγμή για να τεθεί προς συζήτηση η αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που αφορά το καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως ανέφερε, η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος ή τις αρχές του επόμενου έτους και θα απαιτηθεί συναίνεση και συνεργασία από άλλα πολιτικά κόμματα.
Για πολεοδομικά
Εγινε μία μεγάλη συζήτηση για τα όρια των οικισμών και είναι κρίσιμο ζήτημα. Επειδή υπάρχει αναστάτωση και πρέπει να μπει μία τάξη, θα πρέπει να ισορροπήσουμε. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας και τη στήριξη της αποκέντρωσης. Εχω δώσει εντολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για να βρει λύσεις και να φέρει μία πρόταση.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις