Κυριακή, Σεπτέμβριος 19, 2021
Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Οι ευθύνες δεν πρέπει να...

Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Οι ευθύνες δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση», είπε ο Πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Και συνέχισε: «Πρωταρχικός στόχος μας είναι και θα είναι στις φυσικές καταστροφές η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ζώων. Στη συνέχεια οι περιουσίες και στη συνέχεια το περιβάλλον. Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν.

Η κλιματική κρίση επιβάλλει μια δραστικά εκ νέου αντιμετώπιση. Ο νέος κλιματικός νόμος, ο πρώτος στην Ελλάδα, θα ψηφιστεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις.

Αυτή η κυβέρνηση και θέλει, και ξέρει, και μπορεί, και θα ξαναχτίσει κοντά στους πολίτες ό,τι χάθηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις επόμενες ημέρες. Η Εύβοια θα κάνει μία νέα αρχή. Η προσπάθεια είναι εθνική, αφορά και την επόμενη γενιά. Ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει μία ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου».

Οι απαντήσεις τους δημοσιογράφους

«Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα και ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες. Κι αυτό γιατί το αισθάνθηκα ως προσωπική ανάγκη. Ήταν αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη. Η συγγνώμη σημτοδοτεί και την απόφαση για δράση. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ, αλλά με καθαρό μυαλό».

Ερωτηθείς για την ειδική επιτροπή για την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θα γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων. Το πακέτο της στήριξης που δίνουμε είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση της καταστροφής. Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω καλά, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την περιοχή. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δουλειές στην αποκατάσταση των εδαφών και στην αναδάσωση. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία. Θέλω να τους πω ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τη διαχειριστική αρωγή».

Για τις εκκενώσεις και τις καταστροφές περιουσιών: «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ τραγικές εμπειρίες από πυρκαγιές του παρελθόντος. Τέτοια υπηρεσία όπως το 112, δεν έχουν χώρες που μπορεί να θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία. Θα ήθελα τουλάχιστον να συμφωνήσουμε το γεγονός ότι έχουμε μία κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί μία κατάκτηση. Βλέπουμε αυτά που κάηκαν, αλλά σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις».