Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Μητσοτάκης: Η κάλπη είναι πάλι άδεια – Ζητώ ισχυρή εντολή

«Εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Mega το πρωί της Δευτέρας. Αναφερόμενος στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι τον γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα.

«Προφανώς σε μία τετραετία, όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις ασκούν εξουσία, θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη, αλλά διορθώνονται. Επιμείναμε σε διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Πιστεύω και το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτήν την κατεύθυνση, γιατί έθετε στόχους και απαιτούσε λογοδοσία» συνέχισε.

«Η ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας: «Κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση.

«Η κάλπη είναι και πάλι άδεια. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ο πολίτης να μεταβάλει την επιλογή του μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνος του. «Υπάρχει ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, των 180 βουλευτών, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ ότι πρακτικά είναι ανέφικτος στόχος (σ.σ. για τη ΝΔ στις δεύτερες κάλπες) και δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναμόρφωση ΕΣΥ, Πανεπιστήμια και εργαζόμενοι γονείς
Ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ, αλλαγές στα Πανεπιστήμια και στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και των εργαζόμενων γονεών αποτελούν βασικές προτεραιότητες τη νέα τετραετία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Την επόμενη 4ετία δεν θα υπάρχουν ράντζα» ανέφερε, επισημαίνοντας ακόμα ότι θα γίνουν σημαντικά έργα σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της Περιφέρειας με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στο Mega, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. «Όλο το πρόγραμμά μας εστιάζεται στην αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το Άρθρο 16 ανέφερε ότι επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας είναι «μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά» Πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι η ακριβής διατύπωση «πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναινέσεων». Για το πότε θα ξεκινήσει η συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τις αλλαγές το 2025.

Όπως είπε, οι προωθούμενες αλλαγές στα Πανεπιστήμια ήταν και ένας από τους λόγους που οι νέοι επέλεξαν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. «Η κοινωνία δεν θέλει τοξικότητα και χυδαιότητα. Στις εκλογές ηττήθηκε ο ξύλινος και άδειος λόγος» τόνισε, προσθέτοντας: «Οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού. Κάποιοι τους έβλεπαν έτσι».

Μιλώντας για την ακρίβεια, ξεκαθάρισε ότι συνεχίζει να αποτελεί «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για την καταπολέμησή της:

Έκτακτη στήριξη, σημειώνοντας ότι «δεν είναι λύση τα επιδόματα».
Καλύτερος έλεγχος στην αγορά και διαφάνεια στις τιμές, όπως συνέβη με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες.
Καλύτεροι μισθοί σε μόνιμη βάση και βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Όπως είπε, «τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μπει σε μια καθοδική πορεία στον πληθωρισμό». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί «από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από φόρους», καθώς η Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί πλέον οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στην ουσιαστική στήριξη που λαμβάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δίνουν τη «δυνατότητα χρηματοδότησης σε περισσότερες από 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, επανέλαβε ότι «έχουν γίνει παραπάνω από 50 δισ διμερείς ρυθμίσεις μεταξύ πολιτών και funds. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό που κινείται με καλύτερη ταχύτητα, έχουμε πιέσει τις τράπεζες. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προς όφελος όλων, κανείς δεν έχει κίνητρο να βγάλει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό. Οι πλειστηριασμοί που γίνονται αφορούν κυρίως βίλες, επιχειρηματικά οικόπεδα και στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο Κατσέλη».

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες είπε ότι υπάρχουν πλέον προγράμματα παροχής δωρεάν στέγης και ήδη οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν επωφεληθεί. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι στο πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η στήριξη των εργαζόμενων γονέων βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση δίνεται έμφαση στην αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, οι οποίοι δεν θα αποτελούν ένα «πάρκινγκ παιδιών» αλλά θα έχουν τις «ελάχιστες προδιαγραφές ώστε να βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μέτρα τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται ή σχεδιάζεται η άμεση υλοποίησή τους όπως «επέκταση ολοήμερου σχολείου, νταντάδες της γειτονιάς και υποχρεωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί σε 120 επιχειρήσεις με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Διαδραστικοί πίνακες και ψυχολόγοι στα σχολεία
Το θέμα του bullying και η βία των ανηλίκων είναι δύο ακόμη θέματα που η Νέα Δημοκρατία στρέφει την προσοχή της και σχεδιάζει να δώσει ουσιαστικές λύσεις. «Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, περισσότερη εκπαίδευση στα σχολεία για τη διαφορετικότητα και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα, που δρομολόγησε η Νέα Δημοκρατία και ξεκίνησε να υλοποιεί, το οποίο προβλέπει «36.000 διαδραστικούς πίνακες από την Ε’ Δημοτικού μέχρι τη Γ’ Λυκείου». Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, όπως είπε, αλλάζει το σχολείο και τον τρόπο που γίνεται το μάθημα, εντασσόμενος σε μια διαφορετική οπτική της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπου η έμφαση δεν δίνεται πλέον στην αποστήθιση, «από τη στιγμή που ό,τι πληροφορία θέλεις, τη βρίσκεις άμεσα στο Google», αλλά στην «κριτική σκέψη και τις συνδυαστικές δεξιότητες».

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ανδρουλάκη
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες», υπενθυμίζοντας ότι «από τη στιγμή που εξελέγη, δεν ήθελε καμία επικοινωνία μαζί μου». «Δεν με αφορά τι θα γίνει στον χώρο της αντιπολίτευσης. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να εξηγήσω σε όλους τους πολίτες, είτε μας ψήφισαν στις εκλογές της ή όχι, τι θέλουμε να κάνουμε και ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι μπορεί η βασική του επιδίωξη να είναι η «κυβέρνηση του ενός κόμματος», προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη σταθερότητα για τις μεγάλες αλλαγές, ωστόσο η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι «μπορεί να αξιοποιεί στελέχη άλλων πολιτικών χώρων» και «αυτό σημαίνει διεύρυνση στην πράξη».

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Μητσοτάκης στην εισήγηση του: Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη και αποτελεσματικότητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εισήγηση του στο νέο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό.Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών...

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Με τη νέα του σύνθεση, αλλά με την ατζέντα που είχε ανακοινωθεί προ του ανασχηματισμού συνεδριάζει το υπουργικό Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο...

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία στην Ελβετία παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στο  θέρετρο...

Στις 10 το πρωί η συνεδρίαση του νέου υπουργικού

Ορκίστηκαν, εχθές παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης και σήμερα στις 10 το...