Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει...

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής»: αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου του μετά από τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ευρώπη «έκανε ένα βήμα».

«Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, το κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως στην πρώτη παράγραφο του λήμματος για την Τουρκία, η γειτονική χώρα καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές.

«Η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία το καλύτερο εργαλείο» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, γίνεται και μια ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού.

«Για να συνοψίσω σε μια πρόταση, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».

«Καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα»

«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις. ευρώ» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.