Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: H ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια

Μήνυμα ότι οι διαφορές με την Τουρκία δεν είναι ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά ευρωπαϊκού έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να μιλά με μια φωνή στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις.

Χαρακτήρισε τη στάση Τουρκίας «εξαιρετικά προκλητική», με φόντο και το «άκυρο» Μνημόνιο με τη Λιβύη και τόνισε ότι η ΑΟΖ με την Ιταλία είναι το μοντέλο επίλυσης διεθνών διαφορών. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Ελλάδα φυλά τα σύνορα της Ευρώπης, εξ ου και το πρόβλημα είναι ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με την Τουρκία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, αλλά υπογράμμισε ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία, τότε υπάρχει πάντα η προοπτική της Χάγης. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η ώρα για τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», ενώ παράλληλα έστειλε και μήνυμα ότι η λογική αποστασιοποίησης του ΝΑΤΟ από το πρόβλημα δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική, όταν υπάρχει μια χώρα που τυγχάνει επιθετικής μεταχείρισης από ένα άλλο μέλος της συμμαχίας. Υπογράμμισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να κάνει και τη σχετική ενδοσκόπηση για το μέλλον του.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «εάν δει κάποιος το χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις. Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η οικονομία μας ανοίγει σιγά-σιγά και γενικά ήταν επιτυχημένη η επιστροφή μας στην κανονικότητα και επισήμανε πως ακόμα και τις πιο δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας, δεν καλύφθηκε όλη η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Οι κανόνες πρέπει να παραμείνουν, δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός και το πως θα ανοίξει η χώρα στους τουρίστες διαφυλάσσοντας και τους ίδιους και τους έλληνες. Θα είναι μια διαφορετική τουριστική χρονιά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και εξήγησε πως όλα γίνονται με προσοχή και σε φάσεις και αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τότε θα αλλάξουν και οι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, πως θα έρθει φέτος στη χώρα ένας μικρό ποσοστό τουριστών σε σχέση με το 2019 και εξήγησε πως δεν θα επιτραπούν πτήσεις τσάρτερ σε μικρά νησιά που δεν έχουν την κατάλληλη ιατρική υποδομή.

Για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός είπε πως ήταν επιτυχία το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και τώρα οι Ελλάδα εξαιρείται από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, όπως ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα. Τόνισε επίσης, πως η χώρα μπορεί και βγαίνει με επιτυχία στις αγορές και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η εργασία, με το πρόγραμμα γέφυρα να συνεχίζεται έως τον Οκτώβριο.

Όλοι υπολόγιζαν, είπε, σε μία ελληνική καταστροφή αλλά αν δει κανείς τους αριθμούς θα εκπλαγεί γιατί τα πάμε καλύτερα από το μέσο όρο της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης, ότι θα πρέπει η ΕΕ να δώσει περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια και αυτά να χρησιμοποιηθούν για να γίνει η οικονομία των κρατών πιο ανθεκτική και πιο δημιουργική. Πρέπει, συνέχισε, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, είναι μεγάλη ευκαιρία αυτή για την Ελλάδα, για την Ιταλία, την Ισπανία και να πείσουμε όλες τις χώρες πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Είναι αναγκαίο αυτή η πρόταση της Κομισιόν να υιοθετηθεί ως έχει χωρίς αλλαγές, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από το 2008, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά είναι ένα συμμετρικό σοκ που τους επηρέασε όλους και κανείς δεν έχει ανοσία στον ιό. Ακόμα και η Γερμανία ξέρει, τόνισε, πως είναι εξαγωγική δύναμη και χρειάζεται και τις άλλες χώρες και όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την ευρωζώνη χωρίς να έχουμε αδύναμους κρίκους. Πρέπει όμως, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να πείσουμε τους συμμάχους μας ότι θα διαχειριστούμε σοφά αυτά τα χρήματα, καθώς η Ελλάδα παίρνει επιδοτήσεις εδώ και 40 χρόνια αλλά δεν τα χρησιμοποίησε πάντα σωστά. «Η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση, το brand name Ελλάδα αποκτά ξανά αξία». Η κρίση ήταν καταλύτης για τολμηρές μεταρρυθμίσεις και την ψηφιοποίηση του κράτους, είπε ο Πρωθυπουργός. «Ο πολίτης εμπιστεύτηκε ξανά το κράτος», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέφρασε την πεποίθηση πως και η Γερμανία αλλάζει και είπε πως αυτό το πιστώνει στην καγκελάριο Μέρκελ.

«Η παγκόσμια τάξη αλλάζει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει ακόμα μεγαλύτερο βάρος για αυτό είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολη σχέση με την Τουρκία, η οποία προσκαλεί με μια συμφωνία με τη Λιβύη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Επίσης τόνισε, ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τότε θα αντιδράσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το γεγονός πως είναι και η Τουρκία και η Ελλάδα μέλη της Συμμαχίας αποτελεί πρόβλημα και επισήμανε πως έχει διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ ότι ίσως δεν είναι λύση το να απομακρύνεσαι από το πρόβλημα όταν η μία χώρα είναι τόσο προκλητική και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Στην ερώτηση του κ. Φέργκιουσον, με την οποία έκλεισε η συζήτηση, για το πώς πέρασε τις ημέρες του lockdown, o Πρωθυπουργός απάντησε πως η πανδημία τον έφερε πιο κοντά στα παιδιά του, αφού αυτούς τους τρεις μήνες έμειναν μαζί και έτρωγαν όλοι μαζί τα βράδια

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Παραιτήθηκαν ο Υπουργός Παπασταύρου και ο Υφυπουργός Μπρατάκος

Παραιτήθηκαν ο Υπουργός Παπασταύρου και ο Υφυπουργός Μπρατάκος Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 «όχι»

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 «όχι», υπέρ της πρότασης ψήφισαν 141 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση δυσπιστίας υπέβαλαν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά και...

Τέμπη: «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή τρύπησε τα αυτιά μας», λέει η μητέρα του μηχανοδηγού

Τέμπη: «Το χειροκρότημα στον Καραμανλή τρύπησε τα αυτιά μας», λέει η μητέρα του μηχανοδηγού «Νομίζω πως παρά την φιλότιμη προσπάθεια που έκανε για να σώσει...

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων –  Ξεκινούν ελέγχους σε μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων -  Ξεκινούν ελέγχους σε μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές, πιάνουν δουλειά τα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου σε Αθήνα και...