Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Έτσι πήρα την απόφαση για το lockdown σε όλη την Ελλάδα

Μητσοτάκης: Έτσι πήρα την απόφαση για το lockdown σε όλη την Ελλάδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τις στιγμές που προηγήθηκαν προτού λάβει την απόφαση για τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με φόντο την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, περιγράφει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει στη μνήμη του τα όσα συνέβησαν σε μια κυβερνητική σύσκεψη στις 7 Μαρτίου.

«Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: “Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!“. Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα», δηλώνει ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα – βήμα».

«Το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία και τις συνέπειές της με μία πειθαρχία, ίσως απροσδόκητη για πολλούς, δείχνει ότι τελικά έχουμε αντοχές.(…) Τα δύσκολα θα τα ξεπεράσουμε μαζί και θα τα ξεπεράσουμε γρήγορα», προσθέτει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι μέσα από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ο ίδιος απέκτησε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ.

«Έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα: να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο να είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά», υπογραμμίζει.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Όπως είναι λογικό, ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην προσωπικότητα του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, μιλώντας με θέρμη για εκείνον.

«Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες. Ένας πραγματικός γιατρός!», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ύφεση το 2020, ανάκαμψη το 2021»

Ο πρωθυπουργός, ερωτάται, εξάλλου και για την επαύριον του κορωνοϊού στο επίπεδο της οικονομίας.

Υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση.

«Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020», υποστηρίζει.

Ο ίδιος απαντά και στις φωνές που τον καλούν να προβεί σε μια ακατάσχετη «παροχολογία» λέγοντας: «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι ξαναγυρίζουμε στην εποχή όπου το κράτος θα καλύπτει όλες τις ζημιές, κάνουν λάθος. Το κράτος είμαστε εμείς τελικά. Γι’ αυτό μιλώ για επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και δηλώνει πως τόσο η κυβέρνησή του όσο και ο ίδιος διαθέτουν την πολιτική νομιμοποίηση και εμπιστοσύνη, για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.