ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την άποψη ότι επί ΣΥΡΙΖΑ διορίσθηκαν «δεκάδες χιλιάδες κολλητοί στην εξουσία», εξέφρασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δυστυχώς ένα από τα απόνερα αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης είναι ότι εκεί που κάποια στιγμή τα κίνητρα στην κοινωνία άλλαξαν -διότι εκ των πραγμάτων κάναμε λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο και αυτές που γίνονταν, γίνονταν κατά βάση αξιοκρατικά- ξαφνικά πάλι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αν είσαι κολλητός της εξουσίας μπορεί να διορίζεσαι μετακλητός, γιατί διορίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι με αυτό τον τρόπο. Αν πάμε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες».

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση:

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Μακάρι να το καταφέρετε αυτό. Είμαι ένας Έλληνας που έχετε απέναντί σας που έχω ζητήσει ρουσφέτι από παλαιότερες καταστάσεις. Δεν το αρνούμαι, ζήτησα ρουσφέτι στο στρατό, ο πατέρας μου προσπάθησε επίσης να με βάλει σε δημόσια υπηρεσία. Η ιστορία του ρουσφετιού ακόμη και όταν φτάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και όταν φτάνει στον Πρόεδρο, πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να σταματήσει; Η αν μπορείς να βοηθήσεις πρέπει να το κάνεις;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να αποσαφηνίσουμε τι είναι ρουσφέτι. Αν κάποιος είναι κολλημένος στην κρατική γραφειοκρατία και ζητήσει μια διευκόλυνση δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το κλασικό ρουσφέτι. Και έχουμε δυστυχώς πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου άνθρωποι είναι πελαγωμένοι, δεν ξέρουν, δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τη νομοθεσία. Δικαιούνται κάτι από το κράτος και δεν το παίρνουν. Δεν μιλάω, όμως, για αυτό. Ο κλασικός ορισμός του ρουσφετιού είναι διορισμός στο Δημόσιο με αντάλλαγμα την ψήφο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι, αν το κάνεις, θα έχεις αδικήσει κάποιον άλλον. Και δυστυχώς ένα από τα απόνερα αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης είναι ότι εκεί που κάποια στιγμή τα κίνητρα στην κοινωνία άλλαξαν -διότι εκ των πραγμάτων κάναμε λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο και αυτές που γίνονταν, γίνονταν κατά βάση αξιοκρατικά- ξαφνικά πάλι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αν είσαι κολλητός της εξουσίας μπορεί να διορίζεσαι μετακλητός, γιατί διορίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι με αυτό τον τρόπο. Αν πάμε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες. Αυτό είναι λάθος, αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ. Γιατί δεν μπορώ να δεχθώ ότι μόνο αυτός ο οποίος έχει πρόσβαση στην εξουσία μπορεί να αποκομίζει το όφελος.

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Πόσο πιστεύετε ότι ένας Πρωθυπουργός μπορεί να το σταματήσει; Δηλαδή, θέλω να πω ότι εσείς έχετε όλη την καλή διάθεση να σταματήσετε το ρουσφέτι. Ξέρετε αν οι Υπουργοί σας θα το κάνουν ή όχι; Θέλω να πω ότι πολλές φορές ένας Πρωθυπουργός πληρώνει…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αν το πλαίσιο των διορισμών είναι αυστηρά ελεγχόμενο, όπως πρέπει να είναι, με αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες, δεν θα υπάρξει περιθώριο. Προφανώς και ένας Υπουργός στον οποίο δίνω την ελευθερία να έχει έναν μειωμένο αριθμό συνεργατών, θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να διορίζει συγγενείς και φίλους. Και βέβαια υπάρχουν -και όλες οι σοβαρές δημοκρατίες έχουν- κώδικες δεοντολογίας που λένε αυτό μπορείς να το κάνεις, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.

Για τη Μαρέβα

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Μάλιστα. Θέλω να μου πείτε, περνάει η Ελλάδα κρίση στους γάμους, στις σχέσεις;  Πώς καταφέρατε να ξαναγυρίσετε με την Μαρέβα, όσο μπορείτε να μου πείτε, υπάρχει κάποιο μυστικό; Είναι η πολύ μεγάλη αγάπη; Είναι τα παιδιά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι τα παιδιά, όσο και αν ακούγεται παράξενο αυτό. Δεν νομίζω ότι πρέπει, ότι αξίζει τον κόπο, να κρατιέται μία σχέση ζωντανή για τα παιδιά. Είναι εις βάρος των παιδιών. Νομίζω ότι υπήρχε πάντα μία μεγάλη αγάπη και ένας αμοιβαίος θαυμασμός. Βρεθήκαμε σε μία δύσκολη συγκυρία στην αρχή της πολιτικής μου καριέρας, με πιέσεις τις οποίες και οι δύο δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Δεν είπαμε ποτέ ο ένας βαριές κουβέντες για τον άλλον. Βάλαμε πάντα τα παιδιά σε πρώτη μοίρα. Κάναμε τη ζωή μας για αρκετά χρόνια. Αλλά αν μπορώ ταπεινά να δώσω μία συμβουλή: Οι Αγγλοσάξονες έχουν μία φράση που λέει ότι “Το γκαζόν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη μεριά του φράχτη”. Δεν είναι. Δηλαδή πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε το καλύτερο και το καλύτερο είναι εδώ.

Για το τατουάζ του γιου του

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το σκέφτηκα, βέβαια το σκέφτηκα να κάνω, σε άλλες όμως εποχές, πριν γίνουν της μόδας. Είμαι τώρα σε διαπραγμάτευση με τον γιο μου αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει.

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Σας έχει ήδη πιάσει…; πόσο χρονών είναι ο γιος;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Του λέω κάνε ό,τι θέλεις. 21 θα γίνει. Για τα τατουάζ πιστεύω ότι, βλέπω πολλά νέα παιδιά που έχουν πολλά τατουάζ και σίγουρα είναι μια μόδα. Αυτό που του είπα απλά, είναι σκέψου καλά τι θα κάνεις, πού θα το κάνεις, και σκέψου τον εαυτό σου σε 30 χρόνια, επειδή δεν βγαίνει το τατουάζ, αν θα θέλεις να το έχεις ή αν θα θέλεις να φαίνεται.

Για τον «γρουσούζη» Μητσοτάκη

Γ. ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: Κατάλαβα. Γυρίζω. Πριν που είπατε ότι θύμωσα όταν ο πατέρας μου έχασε τις εκλογές το ‘93. Τι άλλο σας θύμωνε που ακούγατε για τον μπαμπά σας; Ας πούμε είχε αυτήν την -θα το πω τώρα στο πιο απλό, στο πιο λαϊκό- τη γρουσουζιά του Μητσοτάκη, μην μπεις στο αεροπλάνο με τον Μητσοτάκη ή όλα αυτά που άκουγε ο μπαμπάς. Υπήρξαν πράγματα που σας θύμωναν; Που λέτε ότι είναι άδικο; Αυτό για το θέμα της γρουσουζιάς, το συζητούσατε ποτέ;

 

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα βέβαια, ήταν πάρα πολύ ψύχραιμος και με πάρα πολύ χιούμορ. Και βέβαια να πω το εξής: Ένας άνθρωπος ο οποίος έφτασε 99 ετών, έζησε μια γεμάτη ζωή, έγινε Πρωθυπουργός, δικαιώθηκε εν πολλοίς εν ζωή και άφησε πίσω του μια μεγάλη οικογένεια με 13 εγγόνια και πρόφτασε και είδε 13 δισέγγονα. Μόνο γρουσούζης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για αυτούς που ράβουν υπουργικά κοστούμια

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Ο καθένας έχει φιλοδοξίες και είναι  θεμιτές. Και την επόμενη μέρα προφανώς και θα συγκροτήσω, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, ένα Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμπεριληφθούν  πολλά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αγωνίζονται σήμερα να εκλεγούν βουλευτές. Εμένα με ενοχλεί η προεξόφληση του αποτελέσματος. Και με ενοχλεί πάρα πολύ -και προφανώς γίνομαι δέκτης και τέτοιων πληροφοριών- το “ψήφισέ με γιατί είμαι σίγουρος Υπουργός”. Αυτοί που τα λένε αυτά -και μπορεί κάποιοι να τα λένε- ας προσέχουν διότι τίποτα δεν μένει μυστικό στην Ελλάδα. Και ευτυχώς ή δυστυχώς το προνόμιο συγκρότησης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Είναι μια πάρα πολύ μοναχική απόφαση. Ακούς και τελικά την παίρνεις μόνος σου. Και ο σκοπός μου, εφόσον με εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Να μην λογαριάσω τόσο ισορροπίες.