Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Εφικτή με πολιτική σταθερότητα η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Μητσοτάκης: Εφικτή με πολιτική σταθερότητα η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η κυβέρνηση εξαντλεί την αυστηρότητά της αναφορικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στο ράφι, ενώ έχει τηρήσει πλήρως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση φόρων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη του θεματική συνέντευξη Τύπου για την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν συνδέεται με τις εκλογές. Μάλιστα, τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πολιτική σταθερότητα είναι απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη της πράσινης μετάβασης που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Για ακρίβεια στα τρόφιμα:

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους.
Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση. Όμως, εξακολουθούμε και βλέπουμε έναν υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Κι εκεί είναι το πρώτο μας μέλημα.
Σε όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.
Θέλω να θυμίσω ότι το καλάθι του νοικοκυριού είχε ως αποτέλεσμα την όχι ευκαταφρόνητη αποκλιμάκωση τιμών. Μάλιστα ήταν τόσο επιτυχημένη αυτή η πολιτική που και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει ένα παρόμοιο μέτρο.
Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και το market pass. Το ποσό θα προέλθει από την έκτακτη φορολόγηση των δύο διυλιστηρίων
Ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι απλή υπόθεση. Για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας που μας επιτρέπουν να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.
Πάντα στην αγορά θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση και να βγάλουν κέρδος. Θέλω να υπενθυμίσω όμως τη συμβολή του καλαθιού του νοικοκυριού.
Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εξαντλούμε τις δυνατότητές μας για να εντοπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εκτιμώ ότι θα δούμε αποκλιμάκωση τιμών. Θέλω να πιστεύω ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει όσον αφορά στην αύξηση των τιμών.
Διάταξη περί αισχροκέρδειας υπάρχει. Και είναι πολύ αυστηρή, επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα.
Για μειώσεις φόρων:

Η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής αναφορικά με τις δεσμεύσεις της στις μειώσεις φόρων. Μάλιστα κάποιους τους μειώσαμε παραπάνω από όσο είχαμε πει, όπως πχ ο ΕΝΦΙΑ. Προσθέσαμε κατάργηση φόρων που δεν είχαμε αναφέρει προεκλογικά όπως ο φόρος μεταβίβασης για περιουσία έως 800.000 ευρώ.
Και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.
Όλα αυτά είχαν δημοσιονομικό αποτύπωμα που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.
Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία.
Δεν θέλω σήμερα να μιλήσω αναλυτικά για τις δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία. Όσο προχωράμε προς την προεκλογική περίοδο θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι.
Όλες οι μειώσεις φόρων στις οποίες προχωρήσαμε σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα της χώρας, ώστε τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο. Γιατί αφενός θα χάσουν έσοδα τα κρατικά ταμεία, αφετέρου αυτή η μείωση δεν έφτασε ποτέ στον πολίτη, χάθηκε στη διαδρομή,
Για αυξήσεις στους μισθούς:

Την 1η Απριλίου (σ.σ. ημερομηνία της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού) ξεκινά η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο.
Η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό.
Δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι’ αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που έχει νομοθετηθεί μέχρι στιγμής είναι μία σημαντική αύξηση
Για αγορά εργασίας και μείωση ανεργίας:

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση του εργατικού μας δυναμικού.
Μείωση της ανεργίας των γυναικών στην ΕΕ, μέσος όρος 10,3% για την τριετία 2019-2022 και μείωση στην Ελλάδα 29,8%. Ξεκινάμε από χαμηλή βάση αλλά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανεργία των γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Και στους νέους, η μείωση της ανεργίας 15-29 ετών ήταν 7,5% στην ΕΕ ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Πάλι να τονίσω ότι ξεκινάμε από μια πιο υψηλή βάση. Όμως η μείωση ήταν σημαντική και στις δύο αυτές δημογραφικές ομάδες και όχι ευκαταφρόνητη.
Πρόκειται για δουλειές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, πιο διατηρήσιμες και πιο εναρμονισμένες με το μοντέλο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για το οποίο δουλεύουμε και επιχειρούμε να υπηρετούμε.
Για επενδυτική βαθμίδα:

Πετύχαμε 11 αναβαθμίσεις. Βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Είμαι πεπεισμένος πως είναι εφικτή μέσα στο 2023.
Προφανώς, και οι οίκοι αξιολόγησης ενδιαφέρονται για τις εκλογές.
Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σίγουρα. Εγώ είμαι απολύτως πεπεισμένος για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μπορεί να το πει αυτό η αντιπολίτευση;
Εκτιμώ ότι αν υπάρχει παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι.
Για πράσινη μετάβαση:

Η χώρα μας είναι βαθιά ελλειμματική αναφορικά με τις ενεργειακές της ανάγκες. Πολύ σημαντική μεσομακροπόθεσμη λογική για τη χώρα μας η πράσινη μετάβαση, που θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
Για ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας:

Έχουμε επίγνωση του τι έχουμε διανύσει, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας, όπως για παράδειγμα η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Σε σχέση με το 2010, η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική.
Για φοροδιαφυγή και μέτρα στήριξης:

Δεν έχουμε άλλο τρόπο να αποτυπώσουμε την οικονομική κατάσταση των οικογενειών παρά μόνο μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι μπορέσαμε να προχωρήσουμε στα μέτρα στήριξης.
Η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές, μας έχει βοηθήσει να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή.
Όσο οι πολιτικές του Δημοσίου γίνονται πιο «έξυπνες» μπορούν να μειώσουν τη φοροδιαφυγή. Πλέον έχουμε τα τεχνολογικά εργαλεία και τη φορολογική βούληση να πατάξουμε τέτοιου είδους φοροδιαφυγή.
Ήμασταν η πρώτη χώρα που εφαρμόσαμε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Χωρίς να θέλω να ακουστεί αυτό αλαζονικό, αλλά το μέτρο αυτό θα διδάσκεται αργότερα.