Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την ομιλία του στη 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να στείλει μήνυμα για την ειρηνική επίλυσης της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, ανέδειξε την εικόνα μια Ελλάδας ως χώρας ειρήνης που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο εν αντιθέσει με τη γείτονα. Εικόνα αναγκαία για να ακούγονται πιο πειστικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης από τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης αρχικά επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στην Τουρκία: «Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα. Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας».

Στη συνέχεια, έκανε μια προσεκτική έμμεση αναφορά στην απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία:

«Χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών».

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διακρατικών διαφορών: «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και αρνούμαι να πιστέψω ότι η συνεργασία μεταξύ κοντινών γειτόνων δεν είναι εφικτή. Δείτε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ. Και οι δύο χώρες είναι φίλοι της Ελλάδας, τώρα είναι φίλοι και μεταξύ τους. Χρόνια καχυποψίας και έχθρας έχουν αντικατασταθεί από ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης».

Τέλος ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμά του τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα:

«Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους.»

Είναι σημαντικό ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει απλώς αναφορά στη Χάγη, αλλά της δίνει κεντρική θέση. Αυτή τη στιγμή δεν είναι καθαρό (και δεν θα μπορούσε να είναι) αν ο πρωθυπουργός προτάσσει τη Χάγη, ξέροντας ότι η άλλη πλευρά δεν τη θέλει ή υπάρχει όντως προοπτική κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο