Αρχική Πολιτική Μητσοτάκης: Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα

Μητσοτάκης: Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τους λόγους που μπαίνει η χώρα σε νέο lockdown λίγες μέρες μετά την εξαγγελία ηπιότερων μέτρων και για το εάν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, μετά τις ανακοινώσεις του για καθολικό lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.

«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις, αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασε τα 17.500, οπότε έγινε lockdown.

«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω έναν μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε, όμως, απότομη αλλαγή αυτή την εβδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» αιτιολόγησε ο πρωθυπουργός.