Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, συμμετείχε σε debate που διοργανώθηκε από την φοιτητική λέσχη «Oxford Union», με θέμα την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «σήμερα, έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύσταση όσων καταφθάνουν στην Ευρώπη, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, δε διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, καθώς πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικονομικούς μετανάστες», συμπληρώνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα. Πρώτον, να θεσπίσει κοινούς κανόνες για τη μετανάστευση. Δεύτερον, να ανακατανείμει τα μεταναστευτικά βάρη στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην αποβαίνουν δυσβάσταχτα για τα κράτη πρώτης γραμμής. Τρίτον, να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες, που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι η περισσότερη νόμιμη μετανάστευση».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, μολονότι οδήγησε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, επέβαλε το γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων στα νησιά του Αν. αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους, κάτι που «προκάλεσε τον υπερσυνωστισμό στα νησιωτικά ΚΥΤ και πρέπει να αλλάξει ριζικά». Ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι στην μετανάστευση θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας «της γείτονος χώρας», η οποία είναι και η πρώτη πόρτα που «χτυπούν όσοι βρίσκονται σε ανάγκη. Όποιος διέρχεται πολλές χώρες και προσπαθεί να διαλέξει τον τελικό του προορισμό, συνεπάγεται ότι δε βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης, αλλά αποσκοπεί σε οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί εν όψει του επικείμενου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου».

«Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει έναν υποχρεωτικό μηχανισμό διαμοιρασμού των βαρών, αλλά και την ικανότητα να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε καταστάσεις με χαρακτηριστικά κρίσης ή και ανωτέρας βίας. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί κοινή διαδικασία επιστροφών, ώστε να στέλνουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο σπίτι τους αυτούς που δε δικαιούνται άσυλο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων με την  ομάδα Προσφύγων, κ. Yusra Mardini, η Διευθύντρια του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους,  κ. Catherine Woollard και ο πρώην δήμαρχος Βαρκελώνης, κ. Joan Clos.