Αρχική Εργασιακά Μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση μισθού προωθεί η Κυβέρνηση

Μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς μείωση μισθού προωθεί η Κυβέρνηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την εφαρμογή του μοντέλου «Παπαστράτος» φαίνεται να εξετάζει η Κυβέρνηση, «κλείνοντας το μάτι» στη μείωση του ωραρίου εργασίας στις 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), χωρίς αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

Όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», μετά τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τα εργασιακά, οι κλαδικές συμβάσεις θα φέρουν αυξήσεις αποδοχών, καθώς ο κατώτατος των 586 ευρώ είναι παρωχημένος σε πολλούς κλάδους.

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και αναφέρθηκε στην μετά το μνημόνιο εποχή όπου χαρακτήρισε «πιλότο» την μείωση ωραρίου χωρίς μείωση αποδοχών που εφάρμοσε η Παπαστράτος.

Συγκεκριμένα αυτό που εφάρμοσε ήδη η «Παπαστράτος» είναι ότι όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο!

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%, .