Μείωση του προσωπικού στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άμεσο επανυπολογισμό του 10% των νέων συντάξεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η επίπονη συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να κλείσει η πολυπόθητη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη τεχνική συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές και η οποία περιλαμβάνει 140 δράσεις, για τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 40η δράση του MoU, η οποία αναφέρει ότι «η συγχώνευση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε αύξηση της αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του συνολικού προσωπικού». Στο ίδιο σημείο επισημαίνεται ότι το ακριβές πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους θα καθοριστεί σε ένα σχέδιο δράσης που θα εγκριθεί ως μια προηγούμενη δράση με την υποστήριξη της τεχνικής βοήθειας και θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους για εξοικονόμηση πόρων».
Με άλλα λόγια η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοικονομήσει πόρους τόσο μέσω της αύξηση της αποτελεσματικότητας του νέου υπερταμείου, όσο και μέσω της μείωσης του προσωπικού του, το οποίος ωστόσο είναι ήδη περιορισμένο σε αριθμό αναλογικά με το βάρος που καλείται να σηκώσει τα επόμενα χρόνια.
Στον ΕΦΚΑ εργάζονται περίπου 8.600 άτομα, από τους οποίους οι 7.200 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιποι 1.400 έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπερταμείου, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη σχέδιο μετακίνησης υπαλλήλων, μέσω της κινητικότητας, προς τον ΕΟΠΥΥ, το ΚΕΑΟ, αλλά και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει προς τον ΕΟΠΥΥ περίπου 106 υπάλληλοι.
Σύμφωνα με εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, η διοίκηση του ταμείου τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των θέσεων των εργαζόμενων, αφού σε κανένα επίπεδο πολιτικής ηγεσίας δεν γίνεται παρόμοια συζήτηση. «Με βάση τον όγκο εργασιών για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια δεν τίθεται θέμα προσωπικού», φέρεται να τους είχε πει ο χαρακτηριστικά Α.Μπακαλέξης.
Εκτεθειμένος από τα ίδια του τα λόγια μένει για ακόμη μια φορά και ο υφυπουργός Εργασίας Τ.Πετρόπουλος. Και αυτό, διότι στις αρχές του έτους σε συνέντευξη του στο “Πρακτορείο 104,9 Fm” ερωτηθείς για το εάν μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ προκύπτει πλεονάζον προσωπικό που κινδυνεύει με απόλυση, είχε αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες.