Αρχική Οικονομία Μείωσαν τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ οι Έλληνες

Μείωσαν τα ψώνια τους στα σούπερ μάρκετ οι Έλληνες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η μεγάλη πτώση που καταγράφηκε στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τον περασμένο Νοέμβριο, οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση (κατά 2,9%) του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε μείωση 2,9% το Νοέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2017 σημείωσε πτώση 3,8%.

Το τέλος της τουριστικής περιόδους φαίνεται πως επηρέασε την κατανάλωση (σε επίπεδο αγορών από το σούπερ μάρκετ), όμως ειδικοί εκτιμούν πως το κλίμα θα αναστραφεί τον Δεκέμβριο εξαιτίας της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Η μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων το Νοέμβριο καταγράφηκε στα Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (7,2%) και ακολουθούν τα Τρόφιμα- ποτά – καπνός (4,5%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,7%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (0,2%). Στον αντίποδα, οι πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά σε Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (11,6%), Ένδυση- υπόδηση (4,1%), Πολυκαταστήματα (2,3%) και Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (1,4%).

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης όγκου σημείωσε μείωση 1,1% το Νοέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου, ενώ ο κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε κατά 1,7% μέσα σε ένα έτος και κατά 4,8% μέσα σε ένα μήνα (Οκτώβριος 2017).