Αρχική Πολιτική Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε το παρών σε διαδικτυακή συζήτηση με τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικα σημείωσε ότι  “αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε (σ.σ. με την Τουρκία), να πάμε στο Δικαστήριο. Να πάμε στη Χάγη. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά (σ.σ. η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά αυτή της υφαλοκρηπίδας) που έχουμε, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο, που έχουμε συμφωνήσει, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του Δικαστηρίου γιατί σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται την τακτική των ίσων αποστάσεων στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά αν απειληθούν τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Όπως δήλωσε: “έχουμε αποδείξει πως δεν αντιδρούμε καλά στην πίεση. Θα αντιδράσουμε. Θα αντιδράσουμε, έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε, την ικανότητα, τη βούληση, την εθνική ομοψυχία στην Ελλάδα για να υποστηρίξουμε την πολιτική μας”.

Να σημειωθεί, ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που θα αρχίσουν στο τέλος του μήνα. “Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Θα δούμε κατά πόσον θα μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τις διερευνητικές επαφές, εάν το καταφέρουμε θα είναι μια θετική ένδειξη για τις διμερείς σχέσεις μας, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα προβλήματά μας θα εξαφανιστούν γιατί βλέπουμε ένα μοτίβο, που διαιωνίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα”. τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.