Κατατέθηκε μήνυση εναντίον της Apple για την απόφασή της να μην υλοποιήσει ένα σύστημα που θα σκάναρε τις φωτογραφίες στο iCloud για περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM).

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι, με την αποτυχία της Apple να λάβει περισσότερα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης τέτοιου υλικού, τα θύματα αναγκάζονται να ξαναζήσουν το τραύμα τους, σύμφωνα με τους New York Times.

Η μήνυση αναφέρει πως η Apple είχε ανακοινώσει «έναν ευρέως διαφημιζόμενο βελτιωμένο σχεδιασμό με στόχο την προστασία των παιδιών», αλλά δεν «εφάρμοσε αυτούς τους σχεδιασμούς ή δεν έλαβε κανένα μέτρο για τον εντοπισμό και τον περιορισμό» του CSAM.

Η εταιρεία είχε πρωτοπαρουσιάσει το σύστημα το 2021, δηλώνοντας ότι θα αξιοποιούσε ψηφιακές υπογραφές από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά, καθώς και άλλες οργανώσεις, για την ανίχνευση γνωστού CSAM στις βιβλιοθήκες iCloud των χρηστών.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως εγκατέλειψε τα σχέδια αυτά, καθώς ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας προειδοποίησαν ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ανοίξει κερκόπορτα για κυβερνητική παρακολούθηση.

Η μήνυση φέρεται να έχει κατατεθεί από μια 27χρονη γυναίκα, η οποία χρησιμοποίησε ψευδώνυμο για να προστατεύσει την ταυτότητά της. Η γυναίκα υποστηρίζει ότι όταν ήταν βρέφος υπέστη παρενόχληση από συγγενή της, ο οποίος διέδωσε εικόνες της στο διαδίκτυο. Επίσης, ανέφερε ότι συνεχίζει να λαμβάνει σχεδόν καθημερινά ειδοποιήσεις από τις διωκτικές αρχές σχετικά με άτομα που κατηγορούνται για κατοχή αυτών των εικόνων.

Ο δικηγόρος Τζέιμς Μαρς, που εκπροσωπεί την υπόθεση, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρχει μια ομάδα έως και 2.680 θυμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.

Η απάντηση της Apple

Το TechCrunch επικοινώνησε με την Apple για σχόλια. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στους Times ότι η Apple «καινοτομεί επειγόντως και ενεργά για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα όλων των χρηστών μας».

Τον Αύγουστο, ένα 9χρονο κορίτσι και ο κηδεμόνας της μήνυσαν την Apple, κατηγορώντας την εταιρεία ότι δεν αντιμετώπισε το CSAM στο iCloud.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις