Αρχική Υγεία «Μήδεια»: Πότε εμβολιάζονται όσοι έχασαν το ραντεβού τους

«Μήδεια»: Πότε εμβολιάζονται όσοι έχασαν το ραντεβού τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η κακοκαιρία «Μήδεια» δεν… εκτροχίασε από τις ράγες της την επιχείρηση «Ελευθερία» -τουλάχιστον όχι σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με την καταγραφή που γίνεται, στη συντριπτική πλειονότητά τους τα αδιάθετα εμβόλια που προέκυψαν λόγω της αναβολής των ραντεβού προωθήθηκαν άμεσα για να μην χαλάσουν.

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, από την επιχείρηση 24 ωρών που οργανώθηκε, εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Όπως εξηγείται, πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, στις οποίες αν γίνει μετάδοση του ιού η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι απότομη, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Επίσης, με βάση τον μηχανισμό αναπλήρωσης των δόσεων, κλήθηκαν και εμβολιάστηκαν στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Ειδικότερα την Τετάρτη, μολονότι οι εμβολιασμοί στην Αττική άρχισαν μετά το μεσημέρι, εμβολιάστηκαν σχεδόν 28.000 πολίτες με την προσέλευση να ξεπερνάει το 89%.

Συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 600.000 δόσεις και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται πλέον στο 5,71%.

Με βάση την αναγκαστική αλλαγή στον προγραμματισμό, όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες και όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τον ακριβή χρόνο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστούν.

Αναλυτικότερα, για την ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα που ήταν το αρχικό ραντεβού.

Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το νέο τους ραντεβού

Οι πολίτες, που είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό στο χώρο της HELEXPO, στο Μαρούσι, θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, λαμβάνοντας SMS στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το νέο ραντεβού.

Οι πολίτες 75 ετών και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.

Θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο όπου θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο

Η επιδημιολογική κατάσταση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους καταγράφουν με ικανοποίηση την σταθεροποίηση που υπάρχει στις μεγάλες περιφέρειες –κάτι που δείχνει ότι αποδίδουν τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Ταυτόχρονα, όμως, διατηρείται ο συναγερμός για την πορεία της πανδημίας σε διψήφιο αριθμό περιφερειών.

Άλλωστε, ο κυβερνητικός στόχος, όπως προσδιορίστηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, είναι να αρθούν οι περιορισμοί στην αφετηρία της άνοιξης:

«Προδιάθεση της κυβέρνησης είναι την 1η Μαρτίου να λειτουργήσουν η κοινωνία και η αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε περιφερειακές ενότητες όπως η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλονιά, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο.

Ως προς τις κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια, από τις 1.322 είναι κενές 449.

Στην Αττική, από τις 599 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κενές 110.

Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς Covid-19, σε σύνολο 656 κρεβατιών στην επικράτεια τα 305 είναι κενά, ενώ ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής από τις 240 κλίνες κενές παραμένουν 36.

Ο Φεβρουάριος, πάντως, είναι παραδοσιακά μήνας κατά τον οποίων παρατηρείται μεγάλος αριθμός ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις.

Προηγούμενα χρόνια αυτή την εποχή 30 έως 50 ασθενείς βρίσκονταν σε σειρά αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Τώρα δεν περιμένει κανένας, όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές.