Αρχική Υγεία Μιχάλης Γιαννάκος: Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές

Μιχάλης Γιαννάκος: Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές δήλωσε ο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Το νομοσχέδιο για τα χειρουργεία, μπορεί να φέρει τη διαφάνεια στις λίστες και να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα, όμως το πρόβλημα που υπάρχει, είναι διαφορετικό. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές», δηλώνει στο Dnews, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, λόγω απουσίας νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, οι λίστες των χειρουργείων πάνε έως και 3 χρόνια. «Υπάρχουν καρδιοαγγειακά περιστατικά που περιμένουν 18 μήνες και ακόμα δεν έχουν πάρει ημερομηνία.

Όποιος νόμος έρχεται στο πλαίσιο της διαφάνειας και προστασίας των ασθενών, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι. Για να μειωθούν όμως οι χρόνοι στις λίστες, πρέπει αρχικά να επικαιροποιηθούν από το κάθε νοσοκομείο και να λειτουργήσουν τα κλειστά χειρουργεία.

Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη από τα 73 χειρουργεία τα 40 είναι κλειστά. Γενικά στα νοσοκομεία έχουμε 1100 αίθουσες και λειτουργούν οι 650», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι για να λειτουργήσουν τα κλειστά χειρουργεία πρέπει να γίνει πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.

«Δεν γίνεται το έκτακτο ογκολογικό περιστατικό, αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε αναμονή έξι μηνών», καταλήγει.

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αναφέρει ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων, για να ανοίξουν τα χειρουργεία που δεν λειτουργούν.

«Πρέπει να λειτουργήσουν τα κλειστά χειρουργεία. Είχαμε μείνει πίσω δύο χρόνια με τον κορονοϊό. Χρειάζεται όμως περισσότερο προσωπικό, σημειώνει και συνεχίζει:

Με νοσηλευτές, αναισθησιολόγους και χειρουργικά κρεβάτια, νομίζω ότι θα πάμε πολύ πιο γρήγορα. Η έλλειψη προσωπικού, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και κρεβάτια να βρούμε, αν δεν έχουμε προσωπικό, δεν γίνεται τίποτα».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις