Αρχική Υπουργεία Μιχαηλίδου: Φέτος εισάγονται με vouchers σχεδόν 92.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μιχαηλίδου: Φέτος εισάγονται με vouchers σχεδόν 92.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Για πρώτη φορά φέτος καταφέραμε να υπερκαλύψουμε τη ζήτηση για τις θέσεις vouchers σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, πραγματοποιώντας την υπόσχεση που δώσαμε ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Κι αυτό είναι ακόμα πιο σπουδαίο ακριβώς επειδή αυξήσαμε κατά 9.000 ευρώ τα εισοδηματικά κριτήρια, φτάνοντας τα 45.000 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά» τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημείωσε, το πρόγραμμα στήριξης οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας αυτήν τη χρονιά διευρύνθηκε με κάθε δυνατό τρόπο. «Αυξήσαμε κατά 17% τον προϋπολογισμό του προγράμματος, αυξήσαμε κατά 33% τα εισοδηματικά κριτήρια, κατά 18% τους δικαιούχους και δώσαμε τη δυνατότητα – για πρώτη φορά – στις μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο να δηλώσουν συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι συνολικά φέτος εισάγονται με vouchers σχεδόν 92.000 παιδιά, από αυτά τα 12.000 με τα επιπλέον voucher παράλληλου προγράμματος.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η προσχολική αγωγή είναι για εμάς μια μακρόπνοη κοινωνική επένδυση και όχι ένα προσωρινό μέτρο ανακούφισης για τους πιο ευάλωτους οικονομικά. Έως τώρα, οι γονείς γνώριζαν το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, γνωστό στους περισσότερους ως ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έφτανε το ποσό των 279 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 181 εκατ. ευρώ (65%) προορίζονταν για vouchers βρεφονηπιακών. Φέτος, λοιπόν, αυξήσαμε αυτό το ποσό κατά 30 εκατ. ευρώ με ένα παράλληλο πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επίσης, το πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής απέκλειε τη συμμετοχή μητέρων που εργάζονται σε δημόσιους και δημοτικούς φορείς. Ήταν μία πραγματική αδικία, καθώς αρκετές από αυτές έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Διορθώσαμε, λοιπόν, αυτήν την αδικία, επιτρέποντάς τους να κάνουν αιτήσεις στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Ακόμη, θελήσαμε να βοηθήσουμε να ενταχθούν ακόμα περισσότερα παιδιά στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τα εισοδηματικά όρια. Τα νέα εισοδηματικά όρια είναι αυξημένα κατά 9.000 ευρώ από το αρχικό πρόγραμμα της Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής. Βασικός μας στόχος είναι η αύξηση και η διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε, μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς ρόλους τους, της μητέρας και της εργαζόμενης» υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.