Αρχική Ελλάδα Μεταναστευτικό: Σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στη Λέσβο

Μεταναστευτικό: Σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στη Λέσβο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση συνάδελφοι της ΝΔ; Με κλειστά κέντρα; Κι όταν αντιδρούν οι νησιώτες στέλνετε τα ΜΑΤ», είπε ο Τσακαλώτος –  Για θράσος και λαϊκισμο μίλησε από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Σπήλιος Λιβανός, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται δειλή

Σκηνικό έντασης έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για την δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος πήρε τον λόγο και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για ανακολουθία λόγων και πράξεων απο πλευράς κυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε υποστηρίξει ότι τα νησιά δεν μπορούν να σηκώνουν μόνα τους όλο το μεταναστευτικό βάρος. «Τι έγινε συνάδελφοι της ΝΔ με την αποσυμφόρηση; Τι έγινε με επιτελικό κράτος; Γιατί οδηγείστε από τη δεξιά ρητορική Βορίδη-Σαμαρά και δεν καθοδηγείστε από αυτά που έλεγε ο ίδιος ο αρχηγός σας; Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση; Με κλειστά κέντρα; Κι όταν αντιδρούν οι νησιώτες στέλνετε τα ΜΑΤ και δέρνετε τον κόσμο; Μέχρι να φτιάξετε επιτελικό κράτος μπορείτε να δείξετε ανθρωπισμό; Έχετε πάρει πίσω όλες τις υποσχέσεις για αποσυμφόρηση» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Σπήλιος Λιβανός μίλησε για θράσος και λαϊκισμό. «Πράγματι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από τις μεγάλες ροές, κάναμε λάθη τα οποία διορθώσαμε. Έχουμε σχέδιο. Πέρασαν τέσσερις μήνες που εξαντλήσαμε τον διάλογο. Μας κατηγορούν ότι το παρακάναμε με τον διάλογο για τη δημιουργία κλειστών κέντρων. Στόχος μας η ασφαλής φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου. Στόχος μας η αποσυμφόρηση νησιών. Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Θράσος να μας κουνάτε εσείς το χέρι όταν με τις ιδεολογικές σας εμμονές ανοίξατε τα σύνορα. Αφήσατε ένα απόλυτο μπάχαλο με τον μη έλεγχο ΜΚΟ, δεν απορροφήσατε κονδύλια και αφήσατε 70.000 αιτήματα ασύλου κάβα για τους επόμενους» είπε.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται δειλή έναντι της αντιπολίτευσης ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση να στείλει καράβια για να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες κάνει απόβαση που θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση. Αποβίβαση ΜΑΤ, κόλαση κυριολεκτικά». Ο Κώστας Χύτας της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «ξυλοδαρμούς» νησιωτών προκειμένου να προστατέψει τους «λαθρομετανάστες» ενώ ο Κλέων Γρηγοριάδης του ΜΕΡΑ25 μίλησε για ωμή βία κατά των νησιωτών.