Αρχική Ελλάδα Μεταναστευτικό: Αυτή είναι η τροπολογία για να φύγουν πρόσφυγες από τα νησιά

Μεταναστευτικό: Αυτή είναι η τροπολογία για να φύγουν πρόσφυγες από τα νησιά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προανήγγειλε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο Νότης Μηταράκης για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται η υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης, καθώς και η διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης.
Στόχος του μέτρου είναι να αποσυμφορηθούν οι δομές στην ενδοχώρα και σύμφωνα με όσα είπε ο Νότης Μηταράκης με την εφαρμογή του μέτρου θα αδειάσουν περίπου 1.000 θέσεις σε δομές, ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ασυνόδευτους ανήλικους, για τους οποίους οι παραπάνω προθεσμίες εκκινούν από την ενηλικίωσή τους. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου καθορίζονται ειδικές κατηγορίες δικαιούχων για τις οποίες παρατείνεται η παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής ή η προθεσμία αποχώρησης, όπως για όσους πάσχουν από σοβαρή ασθένεια.

Στην τροπολογία ορίζεται επίσης ότι η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούν σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών φέρουν τον τίτλο του διοικητή, ενώ συστήνεται και από μία θέση υποδιοικητή στην κάθε υπηρεσία.