Πολλές κυβερνήσεις βρίσκονται υπό έντονες πιέσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, ενώ σε χώρες όπως η Γερμανία, η ακροδεξιά παραμονεύει. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά, ενώ η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ενισχύει το πρόβλημα.
Κάθε κράτος μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις, γεγονός που οδηγεί σε ποικίλες προσεγγίσεις και απόψεις για τη διαχείριση του ζητήματος, εντείνοντας τις μεταξύ τους διαμάχες.
Σε τεταμένο κλίμα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε μια ελάχιστη συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού και να περιοριστεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών.
Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, ενώ οι πιθανότητες να υπάρξει κοινό αποτέλεσμα είναι μικρές. Δεν αποκλείεται το θέμα να αναβληθεί για την επόμενη Σύνοδο, παρά τις πιέσεις της Γερμανίας να ολοκληρωθεί η συζήτηση σήμερα με βάση τις δικές της προτάσεις.
Τα τρία βασικά αιτήματα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής
Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο με σαφείς θέσεις και τρία βασικά αιτήματα, τα οποία θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.
Πρώτον, ζητά την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που συμφωνήθηκε μετά από τριετείς διαπραγματεύσεις αλλά παραμένει ανενεργή.
Δεύτερον, επιδιώκει βελτιωμένη φύλαξη των συνόρων, με μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., και τρίτον, απαιτεί να διασφαλιστούν οι επιστροφές όσων δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου.
Σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα, η Ελλάδα διεκδικεί χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του φράκτη στον Έβρο, έργο που είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει, ενώ ζητά επίσης αυξημένη οικονομική στήριξη για τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη η Ε.Ε. να συνάψει συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών, και θα υπογραμμίσει τη σημασία της χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων, όπως η αναπτυξιακή βοήθεια, για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή αυτών των συμφωνιών και να μην μείνουν ανεφάρμοστες.
Η επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τους ευρωπαίους ηγέτες θεωρείται από κυβερνητικές πηγές ως μια θετική βάση για τη συζήτηση, καθώς υιοθετεί διαχρονικές ελληνικές θέσεις, όπως τις έχει διατυπώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην επιστολή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών, στην ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής και στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Ωστόσο, αυτό που αναμένεται να διευκρινιστεί στη σημερινή συζήτηση είναι ποιες είναι οι «καινοτόμες λύσεις» που αναφέρει η κ. φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της.
Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη για μια ευρωπαϊκή λύση, τονίζοντας ότι οι διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή της Ιταλίας με την Αλβανία, «δεν προσφέρουν λύση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. «Κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δηλώσεις του, εκφράζοντας την άποψη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αποτελούν πραγματική διέξοδο.
Στη σημερινή συζήτηση, η Γερμανία αναμένεται να διαφωνήσει με τις χώρες του Νότου, προωθώντας λύσεις πέρα από τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών. Η απόφαση του Βερολίνου να κλείσει τα σύνορά του κρίνεται ως «λανθασμένη και αντιπαραγωγική», καθώς υπονομεύει τη Ζώνη Σένγκεν και δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις