Αρχική Υγεία Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα είναι έτοιμα τα νέα εμβόλια;

Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα είναι έτοιμα τα νέα εμβόλια;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ελπίδα ότι σύντομα θα έχουν απαντήσεις μέσω των εμβολίων τους έναντι της νέας παραλλαγής COVID-19, Όμικρον εξέφρασαν Pfizer/ BioNTech και Moderna.

Μάλιστα η Moderna ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να αναπτύξει σύντομα μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για την Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2.

Επίσης, η BioNTech SE υποστήριξε ότι αναμένει περισσότερα δεδομένα εντός δύο εβδομάδων για την ανησυχητική νέα παραλλαγή του κορονοϊού που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική, προκειμένου να καθοριστεί εάν το εμβόλιο της που παρήχθη με τον συνεργάτη της Pfizer Inc θα πρέπει να επεξεργαστεί εκ νέου.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι, εάν χρειαστεί, αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσουν ένα νέο εμβόλιο προσαρμοσμένο στην αναδυόμενη παραλλαγή σε περίπου 100 ημέρες.

“Κατανοούμε την ανησυχία των ειδικών και έχουμε ξεκινήσει αμέσως έρευνες για την παραλλαγή”, ανέφερε η BioNTech σε μια ανακοίνωση της.

“Αναμένουμε περισσότερα δεδομένα από τις εργαστηριακές δοκιμές το αργότερο σε δύο εβδομάδες. Αυτά θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν χρειάζεται προσαρμογή του εμβολίου μας εφόσον η μετάλλαξη εξαπλωθεί παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Η Moderna Inc (MRNA.O) ανέφερε σε μια δήλωση ότι εργάζεται και «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Όμικρον», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.

«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι παραλλαγές είναι εκείνες που διαφεύγουν της στοχευμένης ανοσολογικής απόκρισης που προκαλείται από τον εμβολιασμό. Η Pfizer και η BioNTech θα είναι σε θέση να επανασχεδιάσουν τη λήψη τους εντός έξι εβδομάδων και να αποστείλουν τις αρχικές παρτίδες εντός 100 ημερών, πρόσθεσε η BioNTech.

 

 

Τα BioNTech ADRs είχαν άνοδο 14,2% στα 348 δολάρια την Παρασκευή και οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν άνοδο 6,1% για να κλείσουν στα 54 $. Η Moderna κέρδισε 20,6% και έκλεισε στα 329,63 δολάρια.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον έσπειρε ανησυχία στις παγκόσμιες αρχές την Παρασκευή. ΕΕ και τη Βρετανία ενίσχυσαν τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν εάν η μετάλλαξη ήταν ανθεκτική στο εμβόλιο.

Η Pfizer και η BioNTech έχουν ήδη αναπτύξει εμβόλια με βάση το mRNA, για να στοχεύουν τις λεγόμενες παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, ενώ οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτές οι προσπάθειες δεν αποσκοπούν στην παραγωγή εμπορικών προϊόντων. Η δοκιμή πραγματοποιείται για να καθιερωθεί μια ρουτίνα με ρυθμιστικές αρχές που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση οποιασδήποτε μελλοντικής επανεκκίνησης εμβολίου.

Αναλυτές στο Evercore ISI είπαν ότι τα δεδομένα από το Κατάρ για μια άλλη πρόσφατη παραλλαγή έδειξαν υψηλό επίπεδο αρχικής αποτελεσματικότητας από τα τρέχοντα εμβόλια που εξασθενούσαν σημαντικά τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση.

Οι Johnson and Johnson (JNJ.N) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί επίσης στενά τα αναδυόμενα στελέχη του COVID-19 και δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι της νέας παραλλαγής.

Πηγή: Reuters