Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαρακτήρισε την ενέργεια του Ισραήλ κατά του Ιράν στην τηλεόραση ZDF ως «βρώμικη δουλειά που κάνει για όλους μας». Όπως δήλωσε, και η Γερμανία επηρεάζεται από το καθεστώς των μουλάδων.

Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε σε συνέντευξή του στο ZDFheute live, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο καναδικό Κάνανάσκις, ότι είναι ευγνώμων για τις ενέργειες του Ισραήλ κατά του Ιράν.

«Αυτή είναι η βρώμικη δουλειά που κάνει το Ισραήλ για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μερτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία επηρεάζεται επίσης από το καθεστώς στην Τεχεράνη. Η ηγεσία στην Τεχεράνη έχει «φέρει θάνατο και καταστροφή στον κόσμο – με επιθέσεις, δολοφονίες και σφαγές, με τη Χεζμπολάχ, με τη Χαμάς», δήλωσε ο καγκελάριος. Η επίθεση της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 «δεν θα ήταν ποτέ δυνατή χωρίς το καθεστώς στην Τεχεράνη», πρόσθεσε ο Μερτς.

Συνεχίζοντας, είπε: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι: τον μεγαλύτερο σεβασμό για το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός και η ηγεσία του Ισραήλ είχαν το θάρρος να το πράξουν».

«Διαφορετικά, ίσως να είχαμε δει για μήνες και χρόνια την τρομοκρατία αυτού του καθεστώτος – και ενδεχομένως με πυρηνικό όπλο στα χέρια του».

«Αν το καθεστώς ήταν πρόθυμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω στρατιωτικές επεμβάσεις», είπε ο Μερτς στη συνέντευξή του στο ZDFheute live.

Αν όχι, τότε ενδεχομένως η πλήρης καταστροφή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη. Αυτό, ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο Μερτς, η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή δεν μπορεί να το ολοκληρώσει μόνη της: «Για αυτό της λείπουν τα απαραίτητα όπλα – τα έχουν οι Αμερικανοί».

Πρόσθεσε ότι η προσφορά των Ευρωπαίων για διπλωματική βοήθεια, σε περίπτωση επανάληψης των συνομιλιών, εξακολουθεί να ισχύει όπως και πριν από τις επιθέσεις.

«Εάν προκύψει μια νέα κατάσταση, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι και πάλι έτοιμες να παράσχουν διπλωματική βοήθεια, όπως έκαναν μέχρι την περασμένη Πέμπτη», είπε.